Hlavní obsah

ANO chce svolat mimořádnou schůzi kvůli zvýšení schodku rozpočtu

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hnutí ANO svolá na 23. června mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Na ní by zákonodárci měli projednat zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

„V úterý jednal klub hnutí ANO i za účasti premiéra Andreje Babiše. Dohodli jsme se, že požádáme o svolání mimořádné schůze. Ta by měla být předběžně 24. června. Tam bude zařazen i rozpočet,” řekla Schillerová novinářům po jednání s prezidentem. Později místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek upřesnil, že mimořádná schůze bude v úterý 23. června.

Zeman Schillerovou podle jejích slov na setkání ubezpečil, že rozpočet ve výši půl bilionu korun podpoří. „Prezident řekl, že rozpočet podpoří, pokud půjde velká část do investic,” sdělila po jednání Schillerová.

Babiš Filipa nepřesvědčil, komunisté chtějí po vládě nižší schodek

Domácí

Zatím ale není jasné, zda kabinet sežene ve Sněmovně dost hlasů k navýšení schodku rozpočtu. Babišova menšinová vláda totiž dosud nezajistila podporu KSČM, která vládu toleruje. Podobně odmítá schodek podpořit i většina opozičních stran. Schillerová ale uvedla, že nyní jedná o podpoře s Piráty a lidovci.

Otázkou také je, zda bude rozpočet řešen ve stavu legislativní nouze. „O tom bude rozhodovat suverén, a to je Poslanecká sněmovna. Rozpočtový výbor k tomu ale v úterý doporučení nedal,” dodala ministryně.

Zeman souhlasí se zvýšením deficitu na rekordních 500 miliard, řekl Babiš

Domácí

Ta nicméně novinářům také sdělila, že bude usilovat o to, aby byl rozpočet projednán, co nejdříve. „Legislativní nouze je ta nejrychlejší cesta,” dodala Schillerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám