Hlavní obsah

ANO chce obstruovat kvůli Agrofertu, tvrdí Piráti. Je to lež, jsou posedlí, reaguje hnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

ANO podle Piráta Jakuba Michálka pohrozilo sněmovními obstrukcemi zákona o evidenci skutečných majitelů, pokud se jeho znění neupraví tak, aby šéf hnutí a expremiér Andrej Babiš nebyl považován za skutečného majitele holdingu Agrofert. Podle poslance Radka Vondráčka (ANO), který měl také obstrukcemi hrozit, je to ale naprostá lež. „Michálek je Babišem posedlý,“ řekl Vondráček Novinkám.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo

Andrej Babiš a Jakub Michálek

Článek

„Poslanci Alena Schillerová, Radek Vondráček a Babišova právnička Michaela Pobořilová se pokusili vydírat vládu skrz hrozbu obstrukcí, kdy si vzali jako rukojmí české občany,“ uvedl v prohlášení Pirát Jakub Michálek.

Pro Novinky doplnil, že zmínění přišli na ministerstvo spravedlnosti kvůli zákonu o evidenci skutečných majitelů.

Jeho novelizace, která má za cíl sjednotit český zákon s evropským právem, je podmínkou pro získání 179 miliard z Národního plánu obnovy.

Vláda upraví zákon o evidenci skutečných majitelů, aby ČR nepřišla o dotace

Ekonomika

„Řekli, že podpoří zrychlené projednávání zákona jen za předpokladu, že ze zákona zjednodušeně vypustíme podmínku, která dopadá na Agrofert. Ve výsledku by se to tvářilo tak, že Agrofert není vlastněný panem Babišem,“ uvedl Michálek.

Skupina je nyní kvůli dřívější novele zákona o střetu zájmů v Babišových svěřenských fondech.

Babiš je pak podle Michálka připraven zablokovat miliardy z plánu, které mají jít třeba na léčbu rakoviny či opravu silnic a železnic, pokud se nevypustí v připravovaném zákoně o evidenci skutečných majitelů část, která se dotýká i Andreje Babiše a Agrofertu.

ANO: Piráti jsou Babišem posedlí

Proti tomu se ostře vymezilo hnutí ANO v čele s poslancem Vondráčkem. „Je to naprostá lež. Pan Michálek je už panem Babišem tak posedlý, že je schopen si prostě vymýšlet,“ uvedl pro Novinky.

Jednání podle něj svolal sám ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „O obstrukcích nebo blokování nebyla vůbec řeč. Politický boj je jedna věc, ale považuji za nepřijatelné, aby politik takto zjevně lhal,“ míní.

Babiš se chlubí, že ve Sněmovně mluvil 3 hodiny a 15 minut. Chce trhnout Okamuru

Domácí

„Naše vláda tyto peníze vyjednala a nedávalo by žádný smysl, kdybychom je teď zablokovali,“ doplnil Vondráček.

Schůze Poslanecké sněmovny jsou v posledních měsících často blokovány. U pultíku řeční i několik hodin zástupci opozičního hnutí SPD, výjimkou ale nejsou ani dlouhé projevy právě expremiéra Babiše.

Poslanci proto řeší, jak se proti obstrukcím bránit. Ve hře je například změna jednacího řádu.

Reklama

Výběr článků

Načítám