Hlavní obsah

Andreji, ať se ti daří. Zeman pověřil Babiše sestavením vlády

Novinky, Barbora Zpěváčková
Lány
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý odpoledne pověřil šéfa hnutí ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády. Prohlásil, že nebude Babiše svazovat předem vyjednanou podporou Sněmovny. „Andreji, ať se ti daří,” řekl mu.

Zeman pověřil Babiše sestavením vládyVideo: ČTK

 
Článek

„Jsem velmi rád, že mohu učinit první krok k sestavení stabilní, úspěšné a dlouhodobé vlády České republiky. Tímto prvním krokem, jak odpovídá tradicím, je to, že prezident republiky pověřuje politickou osobnost, v daném případě vítěze voleb, jednáním o sestavení vlády,” zahájil svůj projev Zeman.

Připomněl, že jeho předchůdci, ať už to byl Václav Havel, nebo Václav Klaus, svazovali pověření s tím, že kandidát na premiéra musí předem získat důvěru Poslanecké sněmovny.

„Rozhodl jsem se, že Andreje Babiše takovým pověřením svazovat nebudu,” prohlásil Zeman.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) pověřil předsedu ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády.

Důvěru mít nemusí, protože je úspěšný podnikatel

Prezident uvedl, že ho k tomu vedou čtyři důvody. Prvním a nejdůležitějším podle něj je, že ANO vyhrálo volby s velkým náskokem. Babiš získal ve volbách zhruba o 20 procent více než ODS, která skončila na druhém místě.

„Druhý důvod spočívá v tom, že se jedná o úspěšného podnikatele, jehož podnik platí daně v ČR. Třetí důvod je, že se jedná o politika, který vybudoval silné a úspěšné hnutí,“ vyjmenovával Zeman.

Babiš: Jsem poctěn

Jako poslední důvod uvedl, že byl Babiš úspěšným ministrem financí, který poprvé dovedl státní rozpočet k rozpočtovému přebytku.

„Jsem poctěn tím, že mě pan prezident pověřil vyjednáváním o sestavení příští české vlády. Doufám, že se mi povede přesvědčit Poslaneckou sněmovnu,“ řekl k tomu Babiš.

Zeman také zopakoval, že pokud Sněmovna nevysloví vládě důvěru, jmenuje Babiše i podruhé. „Nedojde-li ke schválení Babišovy vlády ani na druhý pokus, tak je to na Radku Vondráčkovi (ANO), bude-li zvolen předsedou Sněmovny,“ zdůraznil Zeman.

Pověření sestavit vládu není zakotveno v ústavě, jedná se o neformální krok. Zeman ho už využil před čtyřmi lety, než se rozhodl jmenovat vládu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám