Hlavní obsah

Amnestie se vztahuje i na kauzu Tukového průmyslu se škodou 2,6 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městský soud v Praze zastavil kvůli amnestii prezidenta Václava Klause trestní stíhání tří obžalovaných z kauzy miliardového krácení daní v souvislosti s dovozem pohonných hmot ze Slovenska. Stát údajně v letech 1997 až 2002 při obchodech slovenské Beny a Tukového průmyslu přišel o víc než 2,6 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jde o bývalého jednatele firmy Tukový průmysl Martina Pechana, někdejšího jednatele firmy Venturon Investment Leopolda Klimuse a bývalého člena představenstva společnosti Bena Milana Vomelu. V úterý to řekl státní zástupce Radim Daňhel s tím, že žalobce podal proti rozhodnutí stížnost.

Obžaloba v případu se týká dvou skutků. Na prvním z nich se prý podíleli zástupci společností Bena a Tukový průmysl. Podle žalobců bez vědomí celníků dováželi prostřednictvím produktovodní sítě, kterou provozovala a provozuje státní rafinérská společnost Čepro, ze Slovenska pohonné hmoty a prodávali je.

Státní zástupce se odvolal

Druhý skutek se týká obchodů mezi Benou a Tukovým průmyslem Ostrava. Obvinění údajně chtěli na základě fiktivních obchodů s pohonnými hmotami na finančním úřadu vylákat 327,5 miliónu korun jako nadměrný odpočet DPH. Částečně prý uspěli, když získali asi 17 miliónů.

Vomela s Pechanem jsou stíháni již od července 2003, Klimus od roku 2002. V kauze však figurují ještě další lidé. Obžaloba dospěla k soudu loni v únoru, do projednání případu ale zasáhla amnestie. Klaus v jejím rámci nařídil letos v lednu zastavit trestní stíhání trvající déle než osm let se sazbou nižší než deset let vězení.

"V takzvané kauze Bena byla Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze doručena dvě usnesení o zastavení trestního stíhání týkající se obviněného Klimuse a obviněných Pechana a Vomely, u kterých Městský soud v Praze dospěl k závěru, že jsou účastni amnestie prezidenta republiky. Obě usnesení byla napadena stížnostmi státního zástupce," uvedl Daňhel.

Reklama

Související témata:

Související články

Amnestie by se mohla týkat 18 velkých kauz

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve středu uvedl, že jeho úřad registruje 18 kauz, na něž se může vztahovat dílčí amnestie prezidenta a u nichž mohou být...

Zatčení před Vánoci mu zajistilo amnestii

Těsně před Vánoci se do republiky podle zjištění Práva vrátil po dlouhých osmi letech na útěku jeden z obžalovaných ex-manažerů vytunelovaného fondu Trend...

Výběr článků

Načítám