Hlavní obsah

Soud kvůli amnestii zastavil stíhání tří představitelů vytunelovaného H-Systemu

Právo, ČTK, Jiří Hardoš
Praha

Vrchní soud v Praze ve čtvrtek kvůli amnestii zastavil stíhání tří někdejších představitelů vytunelované společnosti H-System Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmy. Právu to řekl mluvčí soudu Jan Fořt. Zatím není jasné, zda si státní zástupce podá proti rozhodnutí stížnost.

Foto: ČTK

Bývalí vrcholní představitelé vytunelované společnosti H-System Jaroslav Vítek (vlevo) a Jaroslav Eliáš

Článek

Muži byli před časem pravomocně uznáni vinnými z účasti na obřím podvodu spojeném s projektem levného bydlení a od vrchního soudu dostali podmíněné tresty. Amnestie a následné zastavení stíhání přišly paradoxně ve chvíli, kdy se měl vrchní soud kauzou znovu zabývat. Nejvyšší soud totiž verdikt loni částečně zrušil kvůli tomu, že uložené tresty považoval za příliš mírné.

Dozorový státní zástupce Boris Havel, který měl kauzu na starosti, Právu na dotaz, zda podá proti rozhodnutí stížnost, odpověděl, že se vyjádří, až mu bude usnesení vrchního soudu doručeno. Podle zmocněnkyně části poškozených klientů H-Systemu Hany Marvanové by však podat stížnost měl.

Marvanová: Absurdní! Byli odsouzeni pravomocně

Marvanová byla zprávou o rozhodnutí zaskočena, přestože od vyhlášení amnestie upozorňovala na to, že se může týkat právě i kauzy H-System. Advokátka Právu sdělila, že dosud obdržela pouze oznámení o tom, že se ruší plánované jednání, které bylo nařízeno na 18. února.

„Ukazuje se, že amnestie dopadá i na případy, kdy už byli pachatelé pravomocně uznáni vinnými. Toto je případ, kdy jim byla vina prokázána, bylo jim pravomocně uloženo, aby nahradili škodu poškozeným, a teď by se to mělo všechno zrušit a hledět na ně, jako že jsou nevinní. To myslím, že je absurdní důsledek amnestie,“ poznamenala Marvanová.

Foto: ČTK

Bývalí vrcholní představitelé vytunelované společnosti H-System Jaroslav Vítek (vpravo) a Jaroslav Eliáš (vlevo)

Tůma, Vítek a Eliáš byli původně souzeni s Petrem Smetkou, který si nyní odpykává 12letý trest vězení. Podle soudů byl Smetka hlavní postavou podvodu, kvůli němuž přišlo více než 1000 lidí o zhruba miliardu korun. Na Smetku se amnestie nevztahuje.

Podle Tůmova advokáta Jaroslava Radila byli Vítek s Eliášem v kauze obviněni v lednu 1999, Tůma o rok později. Městský soud v Praze trojici třikrát uložil poměrně citelné nepodmíněné tresty, první dvě rozhodnutí byla odvolacím senátem zrušena. Napotřetí dostali Vítek a Eliáš devítileté a Tůma osmiletý trest vězení. Vrchní soud z nich pak v červnu 2011 udělal podmínky.

Do kauzy loni zasáhl Nejvyšší soud. Zatímco dovolání vše tří odsouzenců zamítl, mimořádnému opravnému prostředku nejvyššího státního zástupce vyhověl a verdikt zrušil v části o trestu.

„Nejvyšší soud před koncem minulého roku uznal argumenty nejvyššího státního zástupce, že ty tresty jsou nepřiměřeně mírné a uložil vrchnímu soudu, aby znovu jednal o trestech. Na únor bylo nařízeno jednání, kde hrozilo, že dostanou přísnější tresty, ale nemohlo být nic měněno na tom, že byli pravomocně uznáni vinnými z podvodu velkého rozsahu,“ vysvětlila Marvanová.

Všechno jste rozkradli, řekl jim soudce

Tůma, Vítek i Eliáš v minulosti jakýkoli podíl na podvodu popírali, soudy jim však neuvěřily.

„Páni obžalovaní, co vám bránilo v tom ty projekty a budovy postavit? Měli jste k dispozici od klientů bezmála miliardu, měli jste 466 miliónů na úvěrech...plus ještě nějaké další prostředky, takže jste měli zhruba 1,5 miliardy. A já se ptám, co vám bránilo, abyste ty projekty dokončili vy jako představitelé H-Systemu...Já vám řeknu, co vám v tom bránilo - nedostatek financí. A víte proč? Protože jste je okamžitě rozkradli," promluvil k nim v prosinci 2010 v rámci odůvodnění rozsudku předseda prvoinstančního senátu Kamil Kydalka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám