Hlavní obsah

Američtí experti jsou v Brdech a začali s měřením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MÍŠOV

Tři desítky amerických expertů dorazily v pondělí dopoledne do vojenského prostoru Brdy. Nedaleko Míšova na Plzeňsku budou provádět podrobnější měření a průzkum v lokalitě, která byla navržena pro případné vybudování radarové základny protiraketové obrany USA. Měli by se zde zdržet téměř týden.

Článek

"Přijeli, sám jsem je neviděl, ale kolem Míšova projel autobus a asi devět aut," řekl Pavel Hrubý, starosta Míšova.

Američané nejsou v Brdech poprvé, v minulých měsících zde už různé průzkumy prováděli. Nyní se zaměří na průzkum především geologických podmínek, infrastruktury a dopravní dostupnosti v lokalitě a zároveň by měli také propočítat náklady na vybudování části základny. "Informace o výsledcích průzkumu budou k dispozici po jeho skončení," řekl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Vedle Američanů budou provádět výzkumy i čeští odborníci. Ti mají na podzim jet na podrobná měření na Marshallovy ostrovy. Tam u radaru, který by se měl přesunout do Čech, provedou vlastní zkoumání.

Lokalita s volným výhledem ve směru střední Asie

"Bylo třeba vybrat lokalitu tak, aby splňovala parametry na geologické podloží, na dopravní infrastrukturu, a zejména parametry funkčnosti radaru. To znamená volný výhled ve směru střední Asie, tedy v jihovýchodním směru," vysvětlil v červenci důvody pro volbu místa Čírtek.

Volný výhled podle něj znamená, že ve směru budoucího vysílání velmi úzkého paprsku s minimálním bočním a zadním vyzařováním není v úhlu dva až 11 stupňů nad obzor žádná terénní překážka.

Zároveň to musela být taková lokalita, aby budoucí základna nekomplikovala běžný výcvik české armády ve vojenském prostoru. Ve směru, kterým by radar případně vysílal, není ani jedna z nejbližších obcí - 1700 metrů vzdálené Teslíny ani dva kilometry vzdálený Míšov.

Většina Čechů se staví proti americkému záměru. Opoziční ČSSD žádá uspořádání referenda. Zavedení obecného lidového hlasování i vypsání speciálního referenda o radaru vládní ODS dlouhodobě odmítá. Jednoznačně proti jsou i obyvatelé obcí v okolí vojenského újezdu i v řadě vesnic a měst na Plzeňsku, Rokycansku a ve středních Čechách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám