Hlavní obsah

Hrad: Klaus kritikou vlády názor na radar nezměnil

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus před svým nedělním odjezdem na týdenní dovolenou do Krkonoš rozčeřil politické vody, když zkritizoval postup vlády vůči veřejnosti v otázkách kolem amerického radaru. Po pátečním rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa to skoro vypadalo, že mění svůj postoj, že neříká "hurá ano, ale kvalifikované ano" radaru. Mluvčí Hradu Petr Hájek takový výklad odmítá.

Článek

Prezident podle Hájka svůj názor na možnost umístění radaru do Brd nezměnil. První informace o rozhovoru byla zveřejněna v pátek pozdě večer.

Hájek poté zveřejnil oficiální překlad prezidentových odpovědí z angličtiny na dvě otázky k radaru.

První z nich se týkala převažujícího názoru veřejnosti, která radar odmítá. "Myslím si, že - zaprvé - tento nesouhlas je třeba respektovat. Ten je, ten si nikdo nevymýšlí. Průzkumy, které jsou dělány, asi nikdo nefalšuje," uvedl prezident.

Klaus vidí dva důvody odmítání radaru: "Lidé mají nějaké své historické zkušenosti a vždycky si budou přát, aby u nich žádné velké vojenské kapacity nikde na dosah nebyly. To je velmi přirozené a velmi lidské. Ani tomu se nemůžeme divit, a jestli to všechno někdo tak zlehčuje a zjednodušuje jako vládní zmocněnec pan Klvaňa, tak dělá medvědí službu tomu, aby se nějakým rozumným způsobem tato věc mohla dohodnout."

Neříkejme lidem, že jsou hloupí

Lidé podle Klause také necítí dostatečně jasnou hrozbu. Vysvětlit míru rizika je podle prezidenta úkolem pro politiky.

"Že se svět už mnohokrát mýlil a riziko neodhadl, to je naprosto jasné. Takže je třeba hledat nějaké vysvětlení velikosti toho rizika. Mám strach, že se to ani moc neprovádí," řekl.

Podle něj "povšechné výroky, že jsou zlé státy Írán a Severní Korea, které se zdají každému občanu ČR tak nekonečně vzdálené od jejich dvorečků, jsou samozřejmě dalším důvodem, proč se na to spousta lidí dívá tímto způsobem. Takže jde o to, nějak racionálně z toho vyjít. Ne říkat, že jsou lidi hloupí a vyměňme je."

Klaus připustil, že v jeho očích hraje významnou roli argument loajality k USA. Uvedl to na otázku, zda je třeba veřejnost o nutnosti radaru přesvědčit.

"Je třeba za a) přesvědčivým způsobem naznačit míru rizika a za b) vysvětlit důvod, proč chceme vyjádřit svou loajalitu vůči Spojeným státům americkým, vůči tomuto našemu významnému partnerovi a spřátelené zemi. Pro mě osobně je - a opakovaně to říkám ve všech výrocích - silnějším argumentem to druhé než to první..." uvedl prezident.

Podle Hájka prezident v neděli neposkytl žádné stanovisko k seškrtání výdajů na protiraketové základny ve střední Evropě americkou Sněmovnou reprezentantů.

Klvaňa: zatím se nezajímal

Vládní mluvčí pro radar Tomáš Klvaňa Právu řekl, že Klaus má na svůj názor právo. "Pokud bude mít zájem dozvědět se o kampani, nebo vůbec o informační politice vlády víc, tak já mu to velmi rád podrobněji vysvětlím. Zatím se o to nezajímal, zatím jsme o tom spolu nemluvili. A pokud říká, že zjednodušuji, tak já chci přesně vědět, co má na mysli," reagoval včera Klvaňa. Schůzku s prezidentem dohodnutou nemá.

Reklama

Související témata:

Související články

Šedivý: radar nikdy nebude spadat pod NATO

Pokud Spojené státy vybudují v Česku radarovou základnu, nikdy nebude spadat pod NATO. V rozhovoru pro Radiožurnál to prohlásil budoucí náměstek generálního...

Odpůrci radaru chtějí podporu dalších obcí

Členové iniciativy Ne základnám a starostové některých obcí z okolí vojenského újezdu Brdy, kde vláda plánuje postavit radar USA, chtějí asi příští týden...

Výběr článků

Načítám