Hlavní obsah

Americké půjčky pro obce přes státní firmu byly nevýhodné, zrušte to, navrhuje NKÚ

Aktualizováno

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) při kontrole hospodaření Municipální finanční společnosti (MUFIS) zjistil, že činnost této státní firmy, která na základě vládní dohody financovala půjčkami amerických investorů rozvojové projekty českých měst a obcí, byla pro ČR nevýhodná. Další existence společnosti je podle NKÚ neopodstatněná, firma by proto měla skončit. Tomu se nebrání ani ministerstvo financí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Podle NKÚ šlo o projekty typu zateplení či zavedení plynu v tuzemských obcích a městech. Stavby byly financovány ryze komerčně, přitom se státní garancí.

"Úvěrové podmínky se nakonec ukázaly jako natolik nevýhodné, že z české strany byla snaha splatit půjčky předčasně. Podařilo se to ve dvou případech," napsal úřad, podle nějž municipální společnost poslední splátku zaplatila do USA loni v lednu.

Část peněz mohla být využita jinde

Uvedl také, že ministerstvo financí chybovalo, když uhradilo municipální společnosti "nad rámec Programové dohody, tj. bez právního titulu", úrokové ztráty za celkem zhruba 31,54 miliónu korun. Nejde o to, že tyto veřejné peníze se ztratily nebo je někdo ukradl, mohly být ale využity jinde a lépe, řekla mluvčí NKÚ Olga Málková.

MUFIS financovala dohromady 122 projektů ve 112 obcích, průměrná roční úroková sazba pro obce byla 12 procent. Samotná municipální společnost získávala úvěry z USA. NKÚ píše o třech případech, v nichž se náklady státní firmy na půjčky ze Spojených států ve dvou případech pohybovaly kolem osmi procent a v jednom 9,7 procenta.

Společnost nemá zaměstnance

Účelová státní municipální společnost vznikla v dubnu 1994. Na základě mezivládní dohody mohla čerpat úvěry až do 100 miliónů dolarů (dnes asi dvě miliardy korun), záruky převzal český stát. Municipální společnost pak prostřednictvím 11 vybraných bank půjčovala peníze na podporu měst a obcí. Půjčky amerických investorů bez započtení úvodních poplatků nakonec činily 43,2 miliónu USD (dnes asi 850 miliónů).

Zpět do USA splatila společnost 85,5 miliónu dolarů (asi 1,69 miliardy korun), uvedl kontrolní úřad. Ze státního rozpočtu dostala od roku 1996 do července 2012 celkem 527 miliónů korun.

Municipální společnost nemá vlastní zaměstnance a veškerou činnost v souvislosti s poskytováním úvěrů a správou finančních prostředků zajišťuje státní Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Resort financí v reakci připomněl, že akcionáři jsou vedle něj i Českomoravská záruční a rozvojová banka a Svaz měst a obcí ČR. "S ohledem na to, že půjčka z volných finančních prostředků společnosti MUFIS, poskytnutá  na projekty ochrany životního prostředí Státnímu fondu životního prostředí, bude v roce 2014 zcela splacena, jsou řídící orgány MUFIS připraveny jednat o ukončení její činnosti," uvedl v reakci na zprávu NKÚ Jakub Haas z tiskového odboru ministerstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám