Hlavní obsah

Američané krutě zúčtovali s Obamou, je to dobré pro celý svět, míní Klaus

Novinky, jas

Bývalý prezident Václav Klaus uvítal vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Jde podle něj o „kruté zúčtování” s prezidentem Barackem Obamou a jím představovanou politikou. Trumpovo vítězství je prý dobré „pro celý svět”.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus

Článek

„Stejně jako by bez prezidentství Jamese Cartera nebylo vítězství Ronalda Reagana, bez prezidentství Baracka Obamy by nebylo vítězství Donalda Trumpa,” míní Klaus, podle něhož byl poražen i svět politické korektnosti, přetvářky a potlačování svobody projevu. Tyto hodnoty byly prý poraženy spolu s elitářským sociálním inženýrstvím a světem smiřujícím se s úpadkem Západu a zříkajícím se jeho tradičních hodnot.

Klaus v souvislosti s Trumpovým vítězstvím a brexitem, které označil za revoluční,  očekává řetězovou reakci v evropských zemích. „Evropa tyto dva impulsy potřebovala,” dodal.

Havlisté prohráli, tvrdí Klaus

Klaus konstatoval, že volby vyhráli „normální, obyčejní, zdravý rozum používající lidé”, kteří prý porazili politické elity, establishment a dokázali zvítězit i nad „manipulací jednotné mediální fronty”.

Podle Klause tak v amerických volbách zvítězil i jeho institut. „Byla poražena i řada lidí u nás. Byl poražen už čtvrt století dominující politický směr, který má v různých zemích světa různé názvy a představitele, u nás jim říkáme havlisté,” dodal.

„Očekáváme však, že to nebude dlouho trvat a že mnozí z nich se stanou oddanými trumpisty,” uvedl Klaus ve stanovisku svého institutu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám