Hlavní obsah

Aktivita rozvědek Číny a Ruska v Česku se zvyšuje, upozornila BIS

Aktualizováno

Bezpečnostní informační služba (BIS) ve výroční zprávě za loňský rok varuje před narůstající aktivitou ruských a čínských zpravodajců. Ruské tajné služby, které na našem území působí všechny, se snaží manipulovat rozhodovacími úrovněmi státu.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Právo a bis.cz

Článek

Ruské zpravodajce v ČR oslabilo vyhoštění tří členů diplomatického sboru v Praze v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii, stojí v dokumentu.

BIS stejně jako před rokem zmiňuje, že dlouhodobým bezpečnostním problémem je naddimenzovaná velikost ruské ambasády v Česku, která vystavuje české občany hrozbě, že budou čelit kontaktu se zpravodajci.

Čína zve vědce a politiky na výlet. Pak jim nabízí spolupráci, tvrdí BIS

Domácí

„V roce 2018 byli na území ČR přítomni a vyvíjeli zpravodajskou činnost příslušníci a spolupracovníci všech ruských zpravodajských služeb, tj. civilní rozvědky SVR, vojenské rozvědky GRU a vnitřní bezpečnostní a zpravodajské služby FSB,“ uvádí BIS.

Proruští aktivisté

„Nejzávažnější hrozbu pro ústavnost ČR představovalo v roce 2018 působení spektra proruských aktivistů, kteří se podíleli na šíření dezinformací. Termínem ‚proruští aktivisté‘ v tomto kontextu BIS neoznačuje všechny prorusky smýšlející osoby, ale primárně ty, které svými aktivitami vědomě či nevědomě přímo napomáhají cizí moci,“ uvedla kontrarozvědka k otázce ochrany ústavnosti.

Proruští aktivisté využívají podle BIS zavádějící, manipulativní či lživá tvrzení, s jejichž pomocí udržují napětí a strach ve společnosti, což napomáhá její polarizaci a podkopávání důvěry ve fungování svobodného demokratického státu.

Dlužníci Číny

BIS zopakovala rovněž varování před pozvánkami do Číny na školení, semináře či poznávací zájezdy. Tyto příležitosti podle ní využívají čínské zpravodajské služby k oslovení ohledně spolupráce a vyvolání dojmu u dotčené osoby, že Číně „něco dluží“.

BIS s policií rozprášily síť, kterou tu vytvářela ruská tajná služba

Domácí

Stejně jako před rokem upozorňuje, že k nátlakovému prosazování čínských zájmů se uchylují i kariérní diplomaté. Čínští zpravodajci pak zvyšují aktivitu v tom, jak se snaží vyhledat a kontaktovat potenciální spolupracovníky mezi českými občany.

Smrt českého islamisty

Kontrarozvědka potvrdila úmrtí jednoho z bojovníků, kteří odešli z České republiky, aby se připojili k teroristickým organizacím v Sýrii a Iráku.

Jeden z bojovníků, kteří z Česka odešli do Sýrie a Iráku, je po smrti

Domácí

Celkově hodnotí BIS situaci v oblasti terorismu a islamistické radikalizace v Česku jako klidnou. „Muslimské organizace se stejně jako v předchozích letech potýkaly s personálními a finančními problémy. I přes snahy různých skupin o získání vlivu nad těmito organizacemi byl zachován dlouhodobě umírněný charakter muslimské komunity,“ uvedla BIS.

Reklama

Výběr článků

Načítám