Hlavní obsah

Agrofert nedostal prostor, tvrdí rada a zahájila řízení s ČRo kvůli reportážím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila správní řízení s Českým rozhlasem kvůli reportážím redaktora Janka Kroupy o pobírání dotací na pozemky v souvislosti se společností Agrofert. Rozhlas se podle rady dopustil přestupku, protože nedal firmě prostor na reakci. Rada to uvedla na svých stránkách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Janek Kroupa na snímku z roku 2013

Článek

Reportáže informovaly o tom, že společnost Agrofert, kterou vlastnil až do února 2017 premiér Andrej Babiš a poté ji vložil do svěřenských fondů, neoprávněně hospodaří na 1700 hektarech půdy a holding na ně pobírá evropské dotace.

„Vyjádření k této problematice získaná od nezávislých odborníků nebyla ověřena v souvislosti s platnou právní úpravou, a k vyjádření odborníků nebyla získána přímá reakce od společnosti Agrofert,” uvedla rada.

O příspěvku diskutovala Rada ČRo, kde si na reportáž jako na neobjektivní stěžoval místopředseda rady Tomáš Kňourek. Nedostatky v reportáži konstatoval i generální ředitel ČRo René Zavoral. Na dvě stovky zaměstnanců rozhlasu v protestním dopise postoj svého šéfa kritizovaly, považovali ho za znehodnocení práce ČRo.

Podle serveru ihned.cz zahájené správní řízení nejspíš skončí upozorněním, pokuta veřejnoprávnímu rozhlasu nehrozí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám