Hlavní obsah

Advokáty rozděluje názor na talár. Jedni ho chtějí, druzí ne

Právo, ada, nig

Jak zvednout prestiž advokátů? Co takhle je obléci od talárů? S touto myšlenkou přišla loni jejich stavovská komora obhájců. Celý půl rok o ní loni advokáti diskutovali a výsledkem je návrh, který nyní ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vtělil do novely zákona.

Článek

Podle návrhu který měla ve čtvrtek na programu vláda, by měl talár pro advokáty být povinný při jednání o trestních kauzách. Tedy tam, kde v taláru jsou nejen soudci, pro které je černý hábit pracovním oděvem, ale také státní zástupce. Na straně obžalovaného pak sedí pouze lidé v civilu. To chtějí nyní advokáti změnit.

Jenže názor na to, zda advokátům talár zvýší prestiž, není jednoznačný. Zatímco podle jedněch takový oděv zvýší důstojnost, jiní se představy, že by k haldám spisů museli ještě přibrat na cesty k soudu i futrál s talárem, děsí.

„Nedovedu si představit, jak budu běhat po soudech s dalším zavazadlem, jsem odpůrcem povinného taláru,“ reagoval známý advokát Josef Lžičař. „Tím, že na sebe někdo oblékne talár se nezvedne úroveň práva ani prestiž justice, ani úcta k advokátům,“ řekl Právu.

Být alchymistou nikomu na vážnosti nepřidá

Stejného názoru je i pražská advokátka Eva Zemanová, která již loni v rámci diskuse napsala: „Pokud si někteří kolegové chtějí opravdu pro soudní jednání zvednout sebevědomí, pak si mohou vždy koupit pořádný oblek a na jednání se dobře připravit. Myslím, že by to mělo pomoci více, než se namaskovat za alchymistu Rudolfa II.,“ je přesvědčená advokátka, podle níž pomačkaný talár na vážnosti nikomu nepřidá.

Taláry naopak obhajuje mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. „Vyšli jsme ze zahraniční zkušenosti. Na Slovensku taláry povinně zavedli před více než dvěma lety. Nesetkaly se sice s velkým pochopením, ale po roce již protesty ustaly a obhájci si je naopak pochvalují,“ řekla Právu.

„Jejich nošení u soudu může být dobré hlavně z psychologického hlediska i pro klienty advokátů a třeba i proto, že bude v soudní síni jasné, kdo je kdo,“ dodala a připomněla, že nejde o novinku, neboť taláry nosili advokáti již za první republiky.

Advokátům by měl patřit modrý lem

Jak by mohly nové taláry vypadat? Nejpravděpodobnější je černá barva s modrým lemem, což je barva advokátů. Odlišili by se tak od soudců, kteří mají lemování fialové a státních zástupců, kterým je vyhrazena vínová.

Komora se chce pokusit usnadnit advokátům situaci tím, že chce zajistit výrobce. Materiál by měl být podle Chaloupkové lehký, prodyšný a nemačkavý. Na soudech by mohli advokáti získat šatny, aby se nepřevlékali na chodbě, případně by si tu mohli hábity i ponechat v úschově.

Náklady na jejich pořízení by nesli sami advokáti. Slovenský talár stojí od tří do pěti tisíc korun. Povinnost si je pořídit by neměl každý. Podle Chaloupkové by se to týkalo zhruba poloviny z devíti tisíc advokátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám