Hlavní obsah

Absurdita, protestují ekologové proti Brabcovi z ANO na životním prostředí

Právo, rsk

Kandidát na ministra životního prostředí za ANO Richard Brabec (47) budí mezi politiky a ekology rozporuplné názory. Aktivistům v žaludku leží především Brabcovo angažmá v chemickém průmyslu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Richard Brabec

Článek

Poslanec ANO totiž pracoval v řadě podniků, byl mj. vedoucím odboru financování Unipetrolu, finančním ředitelem Spolany a v letech 2005–2011 generálním ředitelem Lovochemie. Ta patří do skupiny Agrofert Holding vlastněné Andrejem Babišem a Brabec v ní dosluhuje jako předseda dozorčí rady.

Dříve byl v ODS

Brabec, nynější člen ANO, byl dříve členem ODS a později i Unie svobody. Na otázky Práva před jmenováním do funkce reagovat nechtěl. Mluvčí Hnutí Duha Jan Piňos označil obsazení ministerstva ANO za obrovský střet zájmů kvůli Babišovu podnikání v chemickém či lesnickém průmyslu.

„Je nepřijatelné, aby velkoprůmyslník typu pana Babiše měl ve své správě životní prostředí. Proti panu Brabcovi nic osobně nemám, ale kdyby byl jen trochu soudný, tak by do takové funkce jako exředitel dvou našich chemiček a lobbista ve Svazu průmyslu vůbec nešel,“ podotkl. Vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský řekl Právu, že Brabcovo angažmá je vlastně smutné nedorozumění.

Podle Rovenského bude Brabec muset vyvracet podezření, zda nekope spíš za průmysl než ochranu přírody.

To, že jsou ekologové zděšení, patří ke koloritu, ze mě také byli zděšení
ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský

„Máme pocit, že by byl dobrým ministrem průmyslu, ale že na životní prostředí není tak dobře připraven a že mu chybí vhled. Nemyslíme si, že v tomto resortu stačí být jen dobrý manažer. Životní prostředí by podle našeho názoru měl vést Vladimír Špidla,“ řekl Právu.

Špidla s ním vyjednával

Špidla, který byl kandidátem na ministra životního prostředí za ČSSD, si ale spolupráci s budoucím ministrem pochvaloval. „S panem Brabcem jsem vyjednával koaliční kapitolu životního prostředí a poznal jsem ho jako kultivovaného a zajímavého člověka,“ řekl Špidla Právu.

Strach z toho, že by Brabec nebojoval za ochranu přírody, nemá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Špidla po pátečním jednání grémia ČSSD

„Vystudoval přírodovědu a zná manažerské a organizační prostředí. Navíc ministr přísahá na ústavu, že bude dodržovat zákony a sledovat obecné dobro, a nemám důvod si myslet, že by pan Brabec nepostupoval podle svého slibu,“ dodal Špidla.

Naopak předseda Strany zelených Ondřej Liška Brabcovo angažmá považuje za absurdní pokračování trendu posledních čtyř let, kdy resort šel na ruku spíše znečišťovatelům než ochraně životního prostředí.

„Je zásadní chybou ANO, ale i soc. dem., aby resort vedl člověk bez zkušeností s ochranou životního prostředí a někdo, kdo je profesně spojený s byznysem, který se na znečišťování silně podílí,“ řekl Právu Liška.

„Přitom byla šance postavit ministerstvo na nohy po triádě nekompetentních ministrů Drobil, Chalupa a Podivínský, aby mohlo čelit silným resortům průmyslu a obchodu a zemědělství,“ dodal.

Michálek a Bízková zájem neměli

Ministr životního prostředí v demisi a poslanec za KDU-ČSL Tomáš Podivínský Brabce nezná a nechce ho zatím soudit. Fakt, že nemá nic společného s oborem, ho nechává chladným. „To, že jsou ekologové zděšení, patří ke koloritu, ze mě také byli zděšení. Jeho kroky budu soudit, až je ve funkci udělá,“ podotkl.

Podle informací Práva Babiš marně nabízel funkci i Ladislavu Mikovi a Rut Bízkové, kteří se vystřídali ve Fischerově vládě, a senátoru Liboru Michálkovi. Ten vedl Státní fond životního prostředí a stál za pádem Pavla Drobila kvůli údajné korupční kauze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám