Hlavní obsah

A zase restituce. Po vládě o nich chce s církvemi debatovat Hašek

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Předsedu hejtmanů Michala Haška (ČSSD) nenechalo klidným, že koalice uložila k ledu otázku kolem církevních restitucí. Rozhodl se proto vzít celou záležitost do svých rukou a iniciovat debatu s církvemi sám z pozice šéfa krajů. Premiér Bohuslav Sobotka v tom nevidí nic špatného, ohradil se ale proti tomu, že by ČSSD pod jeho vedením o restitucích nejednala.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Michal Hašek

Článek

„Protože koaliční partneři ČSSD nejeví chuť k jednání vládního týmu s církvemi, vloží se do plnění volebního slibu ČSSD hejtmani,“ uvedl Hašek na Facebooku.

S podobným úmyslem si prý pohrával už dříve, respektoval ale běžící dialog premiéra a zástupců církví. Jak ale v týdnu informovalo Právo, debaty o změně restitučního zákona po neúspěšném vyjednávání nenápadně utichly. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Protože je už nyní prostor pro naši iniciativu, požádám představitele církví o společné jednání,“ reagoval Hašek.

Žádná partyzánština

„Podstatou naší iniciativy je fakt, že kraje nyní kompetenčně zajišťují historické oblasti působení církví: zdravotnictví, sociální péči či školství. Jsme přesvědčení, že je možné financovat řadu projektů v těchto oblastech společně z peněz získaných církvemi od státu v rámci tzv. narovnání a z peněz veřejného rozpočtu,“ poznamenal.

Na závěr upozornil, že se nejedná o žádný vzdor vůči premiérovi a vládě, neboť se všeobecně ví o řevnivém vztahu mezi Haškem a Sobotkou. „Žádná partyzánština, budeme o všech krocích informovat premiéra i vládu,“ upozornil šéf hejtmanů.

Sobotka: Taky se snažíme

Premiér Bohuslav Sobotka se ohradil proti tomu, že by se ČSSD pod jeho vedením dostatečně nesnažila v jednáních o nárovnání s církvemi. „ČSSD v jednáních o změně restitucí pokračuje také. V parlamentu máme návrh na prodloužení termínu na vydávání majetku, chceme, aby církve zveřejňovaly vše, co se týká hospodaření s prostředky, které získávají od státu, a usilujeme o redukci finančních náhrad," řekl Novinkám premiér.

Haškova iniciativa mu ale nevadí. „Čím větší tlak na církve, tím lépe,” uvedl.

Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub je ochoten se s Haškem sejít a vyslechnout ho, je však toho názoru, že jednání s kraji může logicky nastat až po diskusi na vládní úrovni.

„Aby bylo možné jednání s kraji, což vidíme jako smysluplné, je potřeba nastavit rámec, ve kterém bude fungovat kooperativní model, o který usilujeme v rámci české legislativy. A to není věc krajů, ale vlády. V tuto chvíli vnímáme stále jednání s kraji jako něco, co bude následovat po jednání s vládou,“ řekl Novinkám.

Související téma

Foto: Václav Lang, Novinky

Podle něj není pravda, že by debata se Sobotkovým kabinetem utichla. „Nevnímám to tak, že by věc vyšuměla,“ podotkl s tím, že spolupráce nadále existuje. „Neřekl bych, že je to tak, že by vláda nejednala.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám