Hlavní obsah

20 Kč za recept lékaři vítají, pacienti odmítají

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvacetikorunu za recept, kterou doporučila koaliční komise pro stabilizaci zdravotnictví, většina lékařů vítá. Stejně tak, že by pacient měl platit 60 až 70 korun za den na sociálním lůžku v nemocnici. Naopak organizace pacientů to odmítají.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava, INFOTHERMA 2014. Úvodní pozvánka. 16.1.2014

Článek

"Je to absolutně nesmyslný návrh. Byrokratický a asociální. Dá se ušetřit jiným způsobem než dalším vytahováním peněz z kapes pacientů," soudí předseda Svazu pacientů Luboš Olejár. "Bavme se třeba o zvýšení odvodu na zdravotní pojištění z dnešních 13,5 na 14 procent. To by bylo systémové, a ne takovéto návrhy," tvrdí Olejár.

Poplatky jsou únosné

Naopak poplatky přivítal prezident České lékařské komory David Rath. "Lidi 20 Kč za recept nijak nezatíží. Za socialismu jsme platili korunu a kdybychom k tomu přičetli inflaci, bylo by to jako dnes 10 korun. Devadesát procent pacientů takový poplatek unese," řekl Rath. Dodal, že sociální lůžko často využívají lidé, kteří tak říkajíc nemají kam jít, a tak zůstávají v nemocnici mnohem déle než musejí. "Přitom jim ale normálně jde důchod a znám případy, že příbuzní si pro tento důchod do nemocnice za babičkou docházejí," řekl Rath.

Lékárníci už z dvacetikoruny tolik radosti nemají. "Záleží na tom, komu by peníze připadly. Jestli je budeme pouze vybírat pro zdravotní pojišťovny a nic z toho nepůjde na rozvoj lékáren, pak by to bylo špatné," míní mluvčí lékárnické komory Jan Horáček.

Kubek: komise nesplnila poslání

Velmi kritický je k práci koaliční komise pro stabilizaci zdravotnictví předseda Lékařského odborového klubu Milan Kubek: "Její práci lze označit jediným slovem: krach. Nedohodla na žádném ze zásadních opatření," míní Kubek a dodává, že "skupina se nedohodla na tom, jak zabránit rostoucím výdajům na léky, jak stabilizovat síť zdravotnických zařízení nebo jí omezit, jak účelně využívat investice a konečně se nedohodla ani na tom, že stát by měl platit za své pojištěnce, což je 5,6 miliónů obyvatel víc než dosud".

Dodal, že vůbec není jasné zda poplatky budou zavedeny, protože o nich ještě bude mluvit koalice, pak vláda a Parlament. "Je tedy ještě mnoho míst, kde se návrh může k nepoznání změnit," řekl Kubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám