Hlavní obsah

Místopředseda pražské ODS vzkázal Topolánkovi, ať neradí

Právo, jam, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezi pražskou ODS a stranickým šéfem Mirkem Topolánkem to v úterý zajiskřilo. Důvodem jsou výzvy premiéra k tomu, aby jeho kolegové pokud možno neuzavírali koalice s ČSSD. Ostře na Topolánkova slova reagoval místopředseda pražské ODS Jiří Janeček.

Článek

Janeček, který je zároveň předsedou občanských demokratů v Praze 11, v úterý k Topolánkovým výrokům řekl: "Za prvé se mi zdá, že si chce vítězství ODS někdo přivlastnit. Fakt je, že v Praze vyhrála členská základna v čele s Pavlem Bémem. Nemyslím, že by se mělo naslouchat radám někoho, kdo to prostředí, ty konkrétní obce nezná."

Komunální politika je podle Janečka odlišná od té celostátní, protože je více pro lidi. "Nepreferujeme stranickost, ale funkčnost mandátu. Do jisté míry se v tomto ohledu mají vysocí politici od nás co učit," soudí šéf občanských demokratů Prahy 11. Janeček byl lídrem kandidátky, která ve volbách výrazně uspěla a má v zastupitelstvu absolutní většinu mandátů.

Topolánek se po volbách vyjádřil, že si nepřeje koalici své strany s ČSSD na radnicích měst. "Kde to není nutné, byl bych proti tomu," uvedl. Jednoznačně se vyslovil proti pokračování velké koalice v celopražském zastupitelstvu. [celá zpráva]

V pondělí předseda ODS uvedl, že by byl nerad, kdyby jeho slova byla dezinterpretována. "Někde není jiná možnost. Stojíme o to, sestavit koalice se soc. dem. například v Havířově, Ostravě, možná v Brně a v jiných městech," uvedl.

Janeček v úterý uvedl, že ODS Prahy 11 zatím jedná se všemi kromě KSČM, tedy s Volbou pro město, Stranou zelených a sociální demokracií. "Chceme částečně uspokojit všechny, protože nám jde o tak zásadní změny, že chceme velmi silný mandát," uvedl Janeček. ODS by měla získat 7 míst v radě, další dvě jsou vyhrazena pro koaliční partnery.

Reklama

Související články

Topolánek už v Praze nechce velkou koalici

Nevídaným úspěchem ODS skončily volby do zastupitelstva Prahy, které probíhaly jako krajské. Občanští demokraté pod vedením primátora Pavla Béma získali poprvé...

Výběr článků

Načítám