Hlavní obsah

Německý tisk: Volby v ČR politickou situaci nevyřešily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V české zemi vládne stagnace. Od voleb do Poslanecké sněmovny, které skončily patem, ztroskotává politická elita na vytvoření vlády. Také toto selhání je důvodem rozčarování voličů. Lidé v Česku už nevědí, zda mohou čekat od politiky něco rozumného, napsal v reakci na volby v ČR německý list Süddeutsche Zeitung.

Článek

Při hlasováních ve střední a východní Evropě je třeba mít kromě výsledku na zřeteli také volební účast. Zkušenost tam ukazuje, že více než polovina občanů nemá vůbec žádný zájem na demokracii. Je to výsledek rozčarování z toho, co následovalo po komunismu a zničující vliv mají četné, převážně korupční aféry. Z tohoto rámce se nijak nevymykají ani výsledky českých komunálních a senátních voleb.

Jinak je ale trend podle deníku jednoznačný: Jasným vítězem jsou občanští demokraté, kteří dříve vystupovali s euroskeptickými výroky. Sociální demokraté jsou silně zatlačeni, a to nejen kvůli nejnovějším skandálům, nýbrž také kvůli nervující nejasné taktice jejich předsedy Jiřího Paroubka, píše list.

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung uvádí, že přesvědčivějšího vítězství nemohla konzervativní ODS zaznamenat. Právě z těchto důvodů ale teď bude ještě obtížnější najít východisko z několikaměsíční vládní krize. Sociální demokraté Jiřího Paroubka dosáhli mírného nárůstu podpory v lokálních volbách jen na úkor komunistů, ve výsledku ale levicové strany ztratily. Potrestáni byli i křesťanští demokraté.

Poražení z těchto voleb proto nemají sebemenší zájem na předčasném hlasování, protože by přišli o tu moc, kterou jim umožňuje ochromující parlamentní pat. To lze pochopit, ale nelze s tím souhlasit. Čeští konzervativci udělají dobře, když se nepustí do velké koalice se sociálními demokraty. Na to už je příliš pozdě, píše FAZ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám