Hlavní obsah

Ve velkých městech se už rýsují koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koaliční jednání se rozjela naplno hned po vyhlášení oficiálních výsledků a už nyní se rýsují mnohé zajímavé změny.

Článek

Na prvním místě to platí pro Brno, kde ODS může přijít o post primátora, přestože se ziskem 33,11 procenta hlasů a 19 mandáty z 55 vyhrála ve městě komunální volby. Dosavadní koalice ODS a KDU-ČSL totiž ztratila po volbách většinu.

Pokud chce ODS zůstat u moci, bude pravděpodobně muset hledat podporu u ČSSD. Šéf občanských demokratů Miroslav Hošek včera připustil, že by se primátorem mohl stát lídr sociálních demokratů Roman Onderka. "Teoreticky i prakticky je to možné, uvidíme, jak se budou jednání vyvíjet," řekl včera Hošek.

V zákulisí ostatních stran se ale také už spekuluje o velké koalici všech bez ODS. "Je to pro Brno dobře, už to chtělo změnu a my nyní budeme jednat o možné koalici všech stran v zastupitelstvu," uvedl lídr ČSSD Roman Onderka.

V Moravskoslezském kraji je silná ČSSD

Ačkoliv v Moravskoslezském kraji vyhrála ČSSD volby jen v jednom z pěti statutárních měst, její lídři mohou získat čtyři z pěti primátorských postů. "Vzhledem k výsledkům voleb si nemůžeme dovolit nezískat funkci primátora," řekl lídr ostravské kandidátky ČSSD Petr Kajnar.

ČSSD vybojovala v Ostravě 18 mandátů. Většinu získá vytvořením koalice s vítěznou ODS, která obdržela 24 mandátů, nebo také s třetí KSČM. Na dosah ruky má post primátorky jednička frýdecko-místecké kandidátky ČSSD Eva Richtrová, protože s KSČM obsadí sociální demokraté ve frýdecko-místeckém zastupitelstvu 22 ze 40 křesel.

Dobrou šanci k obsazení místa primátora má ČSSD také v Havířově na Karvinsku. Sociální demokraté tam sice skončili až třetí za ODS a KSČM, ani jedna z těchto stran ale nemůže vést město bez účasti ČSSD. Podobná situace je také v Karviné a pokud by ČSSD ukončila v Karviné dosavadní spolupráci s KSČM a vytvořila by koalici s ODS, měla by zřejmě křeslo primátora jisté. Bez šancí na obsazení místa primátora jsou sociální demokraté zřejmě jen v Opavě, kde se rodí pravicová koalice ODS, KDU-ČSL a SNK ED.

V Čechách většinou uspěla ODS

Českých Budějovicích má ODS absolutní většinu 23 mandátů v 45 členném zastupitelstvu. Z dosavadní koalice ODS, KDU-ČSL a ČSSD tak zřejmě vypadnou sociální demokraté. V Plzni bude asi pokračovat současná středopravá koalice.

V posledních dvou letech řídí Karlovy Vary koalice ODS a ČSSD a zřejmě na tom nic nezmění ani víkendové volby, stejně jako na koalici ODS se Sdružením pro zdraví, sport a prosperitu v Ústí nad Labem.V Liberci sice ODS oslabila o jeden mandát, ale ani tak se vedení radnic bez občanských demokratů neobejde. V neděli večer tam totiž podle ČTK vítězná ODS uzavřela koaliční smlouvu s ČSSD a Unií pro sport a zdraví (USZ). Dohromady budou mít v devětatřicetičlenném městském zastupitelstvu nadpoloviční většinu 21 mandátů.

Hradci Králové ODS obsadila rekordních 19 ze 37 křesel, což ji umožňuje vládnout ve městě bez koaličních partnerů.

Ke společnému stolu v neděli usedli občanští a sociální demokraté v Olomouci, kde dosud vládla na radnici koalice ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Zlín může mít po volbách po prvé v čele ženu, protože primátorský post zřejmě obsadí lídr kandidátky ODS Irena Ondrová.

Související témata:

Výběr článků

Načítám