Hlavní obsah

Doležel sbíral údaje o Bublanovi

Právo, tim, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní aktéři aféry s podvodnými dotacemi z fondů EU a státního rozpočtu Doležel a spol. se v pátek dozví, zda na ně bude uvalena vazba. Policie se totiž obává jejich pobytu na svobodě, proto ve čtvrtek podala pražskému městskému státnímu zastupitelství příslušný podnět.

Článek

Jak se ve čtvrtek také ukázalo, předmětem zájmu Doležela byl také bývalý ministr vnitra František Bublan, jehož osobní materiály byly nalezeny přímo u Doležela doma.

Údajný mozek prověřované operace, starosta Budišova Ladislav Péťa je obviněn z vydírání a také z podplácení a nepřímého úplatkářství. Za vydírání je stíhaný také úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka, který dříve pracoval jako zástupce Zdeňka Doležela na Úřadu vlády. Mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová Právu sdělila, že Řehulkovy dny na ministerstvu jsou již sečteny.

Exministr se cítí ohrožen

 Sám Doležel čelí obvinění nejen z vydírání, nepřímého úplatkářství, ale také z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Poslední jmenovaný trestný čin souvisí se spisem, který byl nalezen při domovní prohlídce. Spis se přitom týká bývalého ministra vnitra Františka Bublana (za ČSSD), který to Právu také potvrdil. Složka podle něj obsahuje služební hodnocení a základní údaje z jeho osobního života. Dokument pochází z období, kdy Bublan přecházel z Bezpečnostní informační služby (BIS) do Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), kterému šéfoval. "Je to závažné a považuji to za osobní ohrožení," řekl Bublan. Spis se netýká jeho působení na postu ministra vnitra.

"Žádné vydírání z jeho strany jsem nezaznamenal a ani se nedomnívám, že by mě z toho vydírat mohl," dodal Bublan.

Se samotným Doleželem se Bublan na vnitru minul a podle vlastních slov jej ani příliš neznal. Doležel totiž odešel se Stanislavem Grossem na Úřad vlády a právě tehdy se Bublan stal ministrem vnitra. Doležel se tehdy snažil na jeho uvolněné místo ředitele personálního odboru ministerstva vnitra dosadit svého člověka. Bublan ale tomu tehdy zabránil. Tento Doleželův člověk pocházel stejně jako on z Velkého Meziříčí a tehdy již na ministerstvu pracoval na nižším postu.

O vazbě bude rozhodovat soudkyně obvodního soudu, která si musí prostudovat spis, případně pozvat státního zástupce a advokáty. Pokud si obvinění podají proti možnému vzetí do vazby stížnost, prověří ji Městský soud v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám