Hlavní obsah

Kalousek: na mandát strana právo nemá

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli všech třináct lidoveckých poslanců přislíbilo podpisy pod stranické usnesení o nepodpoře vládě opírající se o hlasy komunistů, některé z nich rozhořčila forma, kterou k tomu byli vyzváni. Stranické vedení totiž jim totiž ve čtvrtek večer zároveň s výzvou k podpisu vzkázalo, že pokud tak neučiní, ať se vzdají mandátu.

Článek

"Pokládám za nemožné, aby usnesení stranických orgánů bylo propojováno s existencí poslaneckého mandátu," řekl Právu bývalý šéf strany Miroslav Kalousek, který již listinu osobně v pátek podepsal.

Podle něho nemá strana na mandát žádné právo, a pokud tedy vedení chtělo nějak zvýraznit důležitost závazku poslanců, pak by bylo logičtější, kdyby řeklo: Když to neuděláš, tak budeš vyloučen ze strany.

"K demokracii výhrůžky nepatří"

Ještě ostřeji se vyjádřil bývalý místopředseda KDU-ČSL a exministr Libor Ambrozek. "Nenechám se výhrůžkami k ničemu tlačit. Ale je před volbami a kvůli lidem, kteří ani tak nechápou, co se v našem vedení děje, a vůči kterým já cítím odpovědnost, nebudu dělat potíže. Pro usnesení, které mám nyní podepsat, jsem nehlasoval, přesto ho respektuji," řekl Právu Ambrozek.

Ten se jen kvůli podpisu odmítl vrátit do Prahy z Moravy, kde má jednání s ochránci přírody (je předsedou jejich svazu) a o víkendu se má sejít s okresními lidovci. "S obsahem usnesení já problém nemám, ale ten způsob, který zvolilo předsednictvo, se mi nelíbí. V historii strany nepamatuji, že by se použila taková výhrůžka. To do demokratické strany nepatří a já se divím, že se k tomu KDU snížila," prohlásil Ambrozek.

Bude proto chtít od vedení strany, aby na jednání klubu odpovědělo na otázku, zda ještě platí svoboda poslance. "Ta forma, kterou zvolilo vedení strany, jež navíc ani nemá plný mandát, se mě osobně dotkla," dodal poslanec. Slíbil však připojit svůj podpis v úterý, až bude v Praze.

Podpisy nadbytečné, ale opodstatněné

Příslib dala i Michaela Šojdrová, která naopak s postupem stranického vedení bezvýhradně souhlasí. "Myslím si, že poslanec má mít závazek jak vůči voličům, tak vůči straně, která ho do parlamentu vyslala. A kdybych si myslela, že toto usnesení není v souladu s mým svědomím, tak bych se vzdala mandátu," řekla Právu.

Ludvík Hovorka nemá s podpisem, jak řekl Právu, žádné potíže. "Myslím si, že tyto podpisy, i když jsou trochu nadbytečné, mají nyní své opodstatnění. Každý má hlasovat podle svého vědomí a svědomí, ale nyní jde o důležité sdělení," domnívá se poslanec.

"Mě už na politické scéně nic nepřekvapí a mně nedělá problémy deklarovat něco, s čím souhlasím," prohlásil Pavel Severa.

Usnesení lidovců, které poslanci svým podpisem stvrzují, zní: "Celostátní konference KDU-ČSL prohlašuje, že KDU-ČSL nebude účastna ve vládě, která by se opírala o hlasy komunistů, ani takovou vládu nebude tolerovat, ani jakkoliv podporovat." [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám