Hlavní obsah

Lidovci stvrdili podpisem, že nepodpoří vládu opřenou o KSČM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Všech 13 poslanců KDU-ČSL podepsalo závazek, že budou dodržovat lidovecké usnesení zakazující členům strany jakkoliv se podílet nebo podporovat vládu závislou na hlasech KSČM. Učinili tak po čtvrteční výzvě předsednictva a krajských lídrů. Vedení strany zároveň vyzvalo poslance, kteří by písemnou záruku nedali, aby se vzdali poslaneckého mandátu.

Článek

"Celostátní konference KDU-ČSL prohlašuje, že KDU-ČSL nebude účastna ve vládě, která by se opírala o hlasy komunistů, ani takovou vládu nebude tolerovat, ani jakkoliv podporovat," zní usnesení, které se poslanci zavázali dodržovat.

Impuls k mimořádnému zasedání vedení KDU-ČSL a následnému apelu zákonodárcům daly výroky lidoveckého poslance Cyrila Svobody. Bývalý ministr zahraničí označil v médiích usnesení strany z minulého měsíce za chybu a připustil, že by ho strana mohla změnit.

Jeho kolegové se ale proti těmto slovům postavili. Svoboda později řekl, že o takové variantě mluvil jen jako o jedné z možností a rozhodně není pro účast lidovců ve vládě, která by se musela opírat o KSČM.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek láká Ambrozka, ten to odmítá

Předseda ČSSD Jiří Paroubek si chce promluvit s poslancem KDU-ČSL a bývalým ministrem životního prostředí Liborem Ambrozkem, který připustil možnost podpory...

Výběr článků

Načítám