Hlavní obsah

Pražští bezdomovci budou možná bydlet na lodi

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Velmi netradiční způsob řešení otázky příbytků pro lidi bez domova v Praze navrhl v úterý pražský primátor Pavel Bém. Bezdomovcům by rád pořídil nákladní loď, kterou by město přestavilo na bostel. Podmínkou je finanční účast ministerstva práce a sociálních věcí, které na podporu řešení problematiky ubytování bezdomovců vypsalo grant.

Článek

"Podle dostupných analýz se počet osob bez přístřeší na území Prahy odhaduje na pět až šest tisíc. Experti doporučují pro hlavní město kapacitu 1500 azylových lůžek, my jich v této chvíli máme zhruba 600, protože se po povodních nepodařilo obnovit všechny předešlé kapacity," uvedl primátor Pavel Bém.

Projekt za milióny korun

Primátor se domnívá, že jím navržené řešení je rychlé, finančně efektivní a relativně bezkonfliktní. "Zakoupení a přestavba nákladní lodi by přineslo zhruba 250 akutně chybějících lůžek, což by stávající kapacity zvýšilo téměř o polovinu," doplnil primátor, který v úterý předložil svůj projekt městské radě. Ta schválila jeho návrh požádat ministerstvo o grant.

Hrubý odhad nákladů na pořízení lodi a její přestavbu je 21 miliónů korun, samotné zakoupení lodi z toho představuje cca 3,5 miliónu. Z celkové částky by měl 75 procent pokrýt grant, Praha zaplatí zbytek.

Město tlačí čas, protože ve městě v září přestalo fungovat jedno středisko pro bezdomovce a situaci je třeba řešit rychle. To i s ohledem na blížící se zimu. "Názory na míru péče o bezdomovce mohou být samozřejmě různé, ale problém reálně existuje, a proto je potřeba ho realisticky řešit," řekl Bém.

Minulou zimu se stavělo stanové městečko

Pokud ministerstvo rozhodne o udělení grantu, bude následovat výběrové řízení a z nabídek Praha vybere nejvýhodnější a loď zakoupí. Její přestavbou by mělo vzniknout ve 28 kajutách čtrnáct dvanáctilůžkových a stejný počet šestilůžkových pokojů. Příjem klientů i ubytovací prostory by byly umístěny v horní palubní nástavbě, kde je přirozené a dostatečné osvětlení i větrání. Další části lodi by byly využity pro jídelnu s kapacitou 175 míst, sociální a další obslužné zázemí.

Praha řešila otázku ubytování lidí bez přístřeší již v letošní zimě, která byla rekordně chladná. Na Letenské pláni vyrostlo v době největších mrazů stanové městečko, které na žádost magistrátu vybudovala armáda a na jejím provozu se podílely humanitární organizace působící na území Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám