Hlavní obsah

ČT: Řebíček zná důvěrně komunistického špióna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) je známý bývalého komunistického špióna Igora Střelce. Bývalý agent Státní bezpečnosti (StB) byl Řebíčkovi za kmotra při křtu, když se nynější ministr stal členem pravoslavné církve. Uvedla to Česká televize.

Článek

Střelec byl podle dosud utajovaných svazků komunistické rozvědky jejím agentem až do listopadu 1989. Ministr prý o Střelcově minulosti nevěděl.

"Jakékoliv zjištění, že jsem se stýkal s někým, kdo byl v StB, je pro mě rána," řekl televizi Řebíček.

Střelec byl za kmotra i Řebíčkovu nejmladšímu synovi, uvedla televize.

Důvěryhodnost Střelce zpochybnil exministr vnitra František Bublan. "Protože ta osoba jednak má určitou minulost a v současnosti jaksi nevykazuje znaky, které by nasvědčovaly tomu, že je to osoba příliš loajální našemu státu," řekl České televizi.

Igor Střelec byl podle televize školen jako takzvaný ilegál, tedy jako agent, který působí v cizí zemi pod změněnou identitou. Měl krycí jméno Tomeček a dělal na odboru nelegální rozvědky. Dnes podniká, často i s lidmi ze zemí bývalého Sovětského svazu, kde za komunismu pět let studoval a má tam i příbuzné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám