Hlavní obsah

Klaus chce dát medaili Za zásluhy svému mluvčímu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus udělí 28. října u příležitosti 88. výročí vzniku samostatného státu medaili Za zásluhy svému mluvčímu Petru Hájkovi. Další řády mají dostat malíř Jiří Anderle či lyžařka Kateřina Neumannová.

Článek

Píše to v pondělním vydání časopis Týden. Letos pětapadesátiletý Hájek se před vstupem do Klausových služeb živil jako spisovatel a publicista. Na otázku, zda se nebojí negativního ohlasu, Týdnu odpověděl: "Je čistě věcí prezidenta, komu se rozhodne udělit vyznamenání."

Klaus už dříve vyznamenal jako spisovatel Jiřího Kodeta, výtvarníka Adolfa Borna či jazzovou zpěvačku Vlastu Průchovou, kteří bývali hvězdami volebních mítinků ODS. Vyznamenáni byli také kreslíř a autor billboardů občanských demokratů Vladimír herce Jiránek, krasobruslařka Ája Vrzáňová, která se přátelí s Klausem a jeho tajemníkem Ladislavem Jaklem, anebo endokrinolog Vratislav Schreiber, dříve člen správní rady prezidentem založeného Centra pro ekonomiku a politiku.

Tak blízkého spolupracovníka, jakým je Hájek, ale Klaus dosud nevyznamenal. Jeho rozhodnutí přitom podle Týdne kontrastuje s tím, jak on sám za prezidentství svého předchůdce kritizoval oceňování blízkých přátel. I Václav Havel totiž udělil řády třeba herci Pavlu Landovskému, publicistovi Jiřímu Rumlovi, politikovi Jiřímu Dienstbierovi nebo socioložce Jiřině Šiklové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám