Hlavní obsah

Ve Zlíně uhynula tuna ryb

Novinky, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Více než tunu mrtvých parem, ostroretek a cejnů vylovili do nedělního podvečera rybáři spolu s hasiči z říčky Dřevnice ve Zlíně. Úhyn začal v pátek a stovky mrtvých ryb rybáři vytahovali po celý víkend.

Článek

"Příčinu velkého úhynu zatím nejsme schopni přesně určit. Mrtvé ryby se vyskytovaly od nemocničního mostu pod Bartošovou čtvrtí v šestikilometrovém úseku až do Tečovic, kam je zanesl proud. Rybáři spolu s hasiči instalovali na řece dvě norné stěny, u nichž ryby odchytávají," řekla Právu v neděli Vladimíra Pavlovová ze zlínského magistrátu.

"V pondělí pošleme vzorky uhynulých ryb i vody na laboratorní zkoumání, pak teprve můžeme učinit závěr o příčinách úhynu. Nelze vyloučit, že páteční přívalový déšť spláchl do řeky přes kanalizaci nějaké škodliviny, své udělalo i horko a dusno, mohlo se však jednat i o jiný způsob zamoření jedovatou látkou," uvedla Pavlovová.

První mrtvé ryby se v Dřevnici začaly objevovat již v noci z pátku na sobotu, do nedělního rána jich rybáři sesbírali na 400 kilogramů, nejvíce jich pak přibylo v neděli. "Dohodli jsme s Povodím Moravy, že z nádrží ve Fryštáku a ve Slušovicích začnou do Dřevnice vypouštět větší množství vody, aby se zde poměry rychleji upravily a voda se okysličila," doplnila Pavlovová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám