Hlavní obsah

STEM: Lidovci by se těžko dostali do Sněmovny

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turbulence v KDU-ČSL by podle STEM výrazně poznamenaly preference lidové strany, která by nepronikla do sněmovních lavic. Podle STEM by volby vyhrála ODS (32,8%) před ČSSD (26,6%). Následují zelení (10,3%) a KSČM (10%). Lidovci by se do Sněmovny nedostali (4,2%).

Článek

Podle agentury STEM tak oproti volbám lehce posílila pozice občanských demokratů. Naopak si pohoršili sociální demokraté a komunisté. Platí ale, že soc. dem. si získává pevné voličské jádro, což v minulosti nebylo zvykem.

Voliči lidovců jsou nejistí kvůli situaci ve straně. Exšéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek rezignoval na svou funkci poté, co jeho vyjednávání se soc. dem. odsoudila členská základna lidovců. [celá zpráva]

STEM ale zdůraznil, že stranické preference se liší od těch volebních. Lidovci by tak zřejmě získali více než pět procent hlasů, které jsou nutné k průniku do poslaneckých lavic.

Pokud by ale platily výsledky podle průzkumu, mohla by ODS vytvořit většinovou koalici pouze se zelenými.

Vývoj stranických preferencí
červen 06září 06
ODS26,732,8
ČSSD25,226,6
Zelení7,110,3
KSČM1310
KDU-ČSL5,44,2
Zdroj: STEM

Anketa

Koho byste volili ve volbách do Sněmovny?
ODS
51,7 %
ČSSD
25,2 %
SZ
7,1 %
KSČM
7,8 %
KDU-ČSL
5,7 %
jinou stranu
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14007 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám