Hlavní obsah

ČSSD chystá přímé volby svého vedení

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sobotní jednání ústředního výkonného výboru soc. dem. (ÚVV) má stranické stanovy přiblížit k přímé vnitrostranické demokracii. Změna stanov má podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka otevřít stranu i samotný Lidový dům veřejnosti.

Článek

"Jde o to, stabilizovat volební výsledky v nejvyšších patrech, kolem 30 procent. Myslím, že potenciál hlasů, jak ukazují naši analytici, je někde kolem 40 procent," řekl Paroubek v projevu ke své stínové vládě.

Soc. dem. by měli podle nových stanov přímo volit celé vedení strany včetně předsedy i šéfy krajských organizací. Paroubek by si přál změnit způsob sestavování všech kandidátek, a to podle výsledků průzkumů veřejného mínění. "Alespoň lídry ve městech nad 30 tisíc obyvatel bychom měli vždycky ověřit průzkumy," poznamenal Paroubek.

V nových stanovách by se měl zakotvit také statut sympatizanta ČSSD, lidí, "kteří mají ke straně blízko, ale nechtějí být z nejrůznějších důvodů členy".

Paroubek také chce mít větší vliv na nominace lídrů kandidátek. "Jestliže já jako předseda strany mám nést politickou odpovědnost za senátní volby, tak také musím být u toho, kdy se vybírali kandidáti. U toho jsem samozřejmě nebyl," dodal.

Šéf ČSSD vyzval své spolustraníky k práci s médii, a to zejména s těmi regionálními. Paroubek to shrnul do hesla: "Žádné vypnuté telefony." Soc. dem. také nachystá své internetové noviny, kde budou její členové diskutovat s veřejností. Měsíčník Trend se má do roka změnit v levicový týdeník po francouzském vzoru s asi 10 tisíci výtisky.

Reklama

Výběr článků

Načítám