Hlavní obsah

V KSČM to vře, ve vzduchu je mimořádný sjezd

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

K nečekaným turbulencím může dojít v KSČM. V pondělí se objevily hlasy o možnosti svolat mimořádný sjezd.

Článek

A místopředseda Jiří Dolejš, který již dříve vyzýval KSČM, ke zdůraznění omluvy za porušování lidských práv komunisty v minulém režimu, tvrdí, že některé informace o poslancích mohou KSČM poškozovat.

"Úvaha o mimořádném sjezdu je moje," řekl v pondělí na dotaz Práva Dolejš. Pokud by podle něj měl někdo z jejich členů pocit, že mandát vedení po volebním propadu je slabý, bylo by lepší nechat si ho ověřit mimořádným sjezdem před případnými předčasnými volbami.

Kdyby byly až příští rok na podzim, Dolejš míní, že by se sjezd dal zvládnout. Popřel však, že by v pozadí byly ataky kvůli spolupráci předsedy Vojtěcha Filipa s StB.

Sám Filip odmítl spekulace, že by jeho strana chystala mimořádný sjezd. "Nic takového není na programu dne, protože není důvod. Chystaná celostátní konference KSČM je programová a je o budoucnosti socialismu," uvedl na dotaz Práva.

Filip ale nevyloučil, že do jarní konference se může stát cokoliv. "Útoky na mne jsou v MF Dnes neustálé, tak se může stát, že se lidi začnou bát," uvedl v ČTK s odkazem na článek o napojení jeho spolupracovníka v českobudějovické kanceláři na sovětskou KGB.

Problémy má i poslanec Vondruška

Zároveň se objevily informace, že poslanec Josef Vondruška byl dozorcem ve věznici v Minkovicích u Liberce, kde měl šikanovat disidenty, například Jiřího Gruntoráda.

Vondruška to popřel. V Haló novinách například argumentoval, že vězni byli pachatelé krádeží, loupežných přepadení, pohlavního zneužívání či vražd. "Znám jednoho, který si od spoluvězně nechal majzlíkem přetrhnout Achillovu šlachu, aby nemusel do práce a mohl ležet na ošetřovně. Co mu brání, aby teď vykládal, že ho zmrzačili komoušští bachaři," napsal.

Podle svých slov mandát nemá "od žádných příživníků a jim nakloněným příznivců. Ten mi dali voliči v otevřené politické soutěži, a tak mi na něj žádný tlučhuba sahat nebude." Dolejš to označil za emotivní, až agresívní vyjádření.

Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik Právu řekl, že zatím žádné hlasy o svolání mimořádného sjezdu nezaznamenal. "To slyším poprvé," uvedl. Podle něj však v pátek zasedá výkonný výbor strany a není vyloučeno, že s takovým požadavkem někdo vystoupí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám