Hlavní obsah

Česko má novou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v pondělí krátce po druhé hodině jmenoval menšinový kabinet Mirka Topolánka s devíti ministry z ODS a šesti nestraníky. ODS se tak po osmi letech vrací do vlády. Hned po svém jmenování do funkcí na Pražském hradě se noví ministři odeberou do Strakovy akademie na první slavnostní zasedání.

Článek

Jednotliví členové kabinetu slovem "slibuji", podáním ruky prezidentovi a následným podpisem stvrdili své jmenování.

Prezident připomněl, že od sněmovních voleb ke jmenování vlády uplynuly tři měsíce. Vyjádřil naději, že nebude novému kabinetu na škodu. "Doufám, že vaše vláda bude úspěšná. Myslím, že si to přeji nejen já, ale i občané České republiky," řekl Klaus.

Premiér Topolánek po jmenování svého patnáctičlenného týmu prohlásil, že se s ním bude snažit navázat na vše dobré. 

Poslední vláda občanských demokratů v čele s Klausem na postu premiéra podala demisi v listopadu 1997 a v lednu 1998 ji nahradila úřednická vláda Josefa Tošovského. Ta přivedla zemi k předčasným volbám, z nichž vzešla menšinová vláda ČSSD, pro kterou její šéf Miloš Zeman vyjednal toleranci ODS uzavřením kontroverzní opoziční smlouvy. Od té doby až dodnes byli občanští demokraté v opozici.

Z Hradu rovnou do práce

Vzápětí po obdržení jmenovacích dekretů se členové nového kabinetu sejdou na úřadu vlády ve Strakově akademii na prvním slavnostním zasedání. Poté je začne nový premiér Mirek Topolánek postupně uvádět členy do jejich úřadů.

Nejdříve Topolánek doprovodí na ministerstvo práce a sociálních věcí Petra Nečase, který je jediným místopředsedou patnáctičlenné vlády. Během pondělního odpoledne ještě oficiálně uvede do funkcí ministry vnitra, obrany a kultury Ivana Langera, Jiřího Šedivého a Martina Štěpánka.

Zbylých devět ministrů si bude muset počkat do úterý. Zatím není jasné, kdy bude uveden do úřadu nový šéf české diplomacie Alexandr Vondra, který bude v úterý na setkání visegrádské čtyřky na Slovensku.

Kompletní seznam ministrů nové vlády najdete ZDE.

Nejistá důvěra Sněmovny

Topolánkův tým tvořený devíti občanskými demokraty a šesti nestraníky má podle Ústavy třicet dní na to, aby získal důvěru poslanců. Vzhledem vyrovnanému poměru sil ve Sněmovně se ale Topolánkovi dávají jen malé šance na úspěch v klíčovém hlasování. O důvěru chce kabinet požádat Sněmovnu 4. října.

I kdyby pro menšinovou vládu ODS zvedli ruku poslanci KDU-ČSL a Strany zelených, bude to dohromady pouze sto hlasů. Vláda ale potřebuje ve dvousetčlenné Sněmovně nadpoloviční většinu. Zástupci lidovců a zelených v neděli připustili, že pokud vláda přijde do Sněmovny s programem trojkoalice, mohli by pro ni hlasovat. [celá zpráva] ČSSD a KSČM, které disponují druhou stovkou, však kabinet ODS podpořit nehodlají.

Anketa

Dosáhne Topolánkova vláda lepších výsledků než předcházející Paroubkův kabinet?
ano
60,9 %
ne
39,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24521 čtenářů.

Reklama

Související články

Budoucí ministři slibují, že neprovedou čistky

Členové nastupující menšinové vlády ODS zatím nevědí, jak dlouho ve svých funkcích setrvají, už teď ale mají konkrétní představy, co by za dobu svého působení...

Výběr článků

Načítám