Hlavní obsah

Topolánek nevěří, že by Paroubek sestavil vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Nedělní partii na Primě premiér Mirek Topolánek zopakoval, že bude směřovat k předčasným volbám, které pokládá za jediné řešení situace. Všechny ostatní možnosti už podle něj byly vyčerpány. V rozhovoru opakovaně napadl svého předchůdce Jiřího Paroubka, že mu o dohodu nikdy nešlo a že nedržel slovo. Podle něj Paroubek není schopen vládu sestavit.

Článek

"Nevěřím, že Paroubek má 101 hlasů, takže dospějeme k předčasným volbám," uvedl Topolánek.

Domnívá se navíc, že Paroubek už jednou se svým pokusem sestavit vládu neuspěl. Měl na mysli jeho plán menšinového kabinetu ČSSD a KDU-ČSL za podpory komunistů, proti kterému se postavili lidovci v krajích. Paroubkův pokus označil za mimoústavní a jednání tehdejšího předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska "lidsky ani politicky nechápe".

"Volby v příštím roce jsou jediným korektním řešením s tím, že odstraníme povolební pat, " uvedl Mirek Topolánek a dodal: "Reálné pokusy už byly všechny vyčerpány." Podle něj už žádná jiná varianta neexistuje.

Topolánek je přesvědčen, že ODS nebude spolupracovat s ČSSD a že v tomto duchu rozhodne i její kongres. Na sociální demokracii mu vadí osoba předsedy Paroubka, kterému šéf ODS nevěří. Ukončením jednání s občanskými demokraty prý porušil vzájemné dohody.

"Nemravný koňský handlíř Paroubek"

"Jiří Paroubek ukázal, že se nechce dohodnout, že se stává brzdou povolebního výboje. Drží v šachu českou veřejnost," uvedl Topolánek a pokračoval: "Přirovnal bych politiku k obchodu. Když porušujete dohody a smlouvy, tak tím nejvíc trpí zákazník a tím zákazníkem jsou občasné této republiky. Paroubek se chová se jako koňský handlíř. On se - a to snad mohu říci - vždycky ptá: 'Co z toho budu mít ?'."

Zároveň předcházející vládu kritizoval za kroky, které prováděla na samém závěru svého úřadování. "Každá vláda, která má mandát z voleb, byť s nedůvěrou nebo v demisi, by měla větší mandát, než vláda dosluhující, která dělala další kroky," zhodnotil šéf ODS chování Paroubkova kabinetu v posledních týdnech, které označil za nemravné.

V záměru eliminovat malé strany je prý ODS nevinně

"Paroubek nás chtěl namočit do toho, aby se eliminovaly malé strany," uvedl dále premiér. 

K údajným úvahám o změnách volebního systému dodal:  "Dlouhodobě jsme prosazovali jednokolový většinový systém. Jestliže je neprosaditelný, je zbytečné s ním koketovat. I když by v dalších systémech v příštích volbách ODS vyhrála, blokovaly by ji sociální demokraté a komunisté." On sám by proto preferoval jakýsi bonus pro vítěze.

Politici jsou marťani

Přestože se Topolánek jasně vyslovil pro předčasné volby, zároveň se obává, zda získá důvěru hlasujících: "Veřejnost musí mít pocit, že politici jsou marťani, že by to dokonce bez vlády bylo lepší než s vládou. Při návratu naštvanosti lidí je otázka, kolik jich k volbám vůbec půjde."

O délce mandátu vlády premiér uvedl: "Budeme vládnout devět měsíců do května, ale možná taky jen tři nebo čtyři měsíce." Podle něj to závisí na hlasování ve Sněmovně, tedy dostane-li jeho vláda důvěru. Pokud se tak nestane, "záleží na prezidentovi republiky, jak dlouhý čas dá těm po mně."

Kudy k předčasným volbám

Topolánek zvažuje dvě možné varianty, jak dosáhnout vypsání předčasných voleb. Buď může zvolit postup jako v případě Tošovského vlády, kdy parlament změnou zákona rovnou zkrátil její funkční období. To je ale podle Topolánka na hraně zákona a navíc je k tomu potřeba třípětinová podpora ve Sněmovně i v Senátu. V Otázkách Václava Moravce na ČT se pro tento postup vyslovil místopředseda ODS Petr Nečas. [celá zpráva]

Druhou možností je podle Topolánka spojit hlasování o důvěře vládě s nějakým zákonem, ale tuto variantu přitom nedávno sám zavrhl. [celá zpráva

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám