Hlavní obsah

Diplomat: nad americkou základnou v ČR je otazník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Americký velvyslanec v České republice William Cabaniss upřesnil slova ministra zahraničí ČR Cyrila Svobody (KDU-ČSL), jenž v neděli v České televizi uvedl, že USA velmi pravděpodobně požádají Česko, aby se zapojilo do programu prtiraketové obrany. Podle amerického diplomata Bushova administrativa stále váhá, zda umístí rakety v ČR nebo v sousedním Polsku.

Článek

Cabaniss to prohlásil v pondělí po setkání s hejtmanem Středočeského kraje Petrem Bendlem (ODS).

Příští týden odcestuje do USA skupina vojenských expertů z České republiky, která bude se zástupci amerického ministerstva obrany diskutovat o technických, právních a dalších aspektech možné stavby americké protiraketové základny v ČR. Podle Cabanisse může mít schůzka oborníků vliv na rozhodnutí, zda Američané základnu skutečně v Česku postaví.

V červenci Česko navštívila mise členů vojenské agentury MDA. Ve vytypovaných prostorech experti zkoumali geologické a hydrologické podmínky, možnosti dopravy a infrastruktury, zdroje energie, komunikační a spojovací možnosti a ochranu obyvatel. Výsledky průzkumné inspekce by mohly být známy koncem srpna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám