Hlavní obsah

V sobotu má konečně víc pršet

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Po dlouhých dnech sucha má v sobotu konečně na většině území Česka víc pršet. Právu to v úterý sdělil Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Článek

"Podle naší předpovědi by v sobotu mělo být oblačno až zataženo, na většině území přeháňky a bouřky, na severovýchodě republiky polojasno. Také teploty budou nižší. V sobotu odpoledne vystoupí na čtyřiadvacet až osmadvacet stupňů, a jen na severovýchodě na třicet," očekává meteorolog.

Ochlazení ale bude jen částečné, protože od neděle už nás opět čeká polojasná obloha s teplotami 26 až 31 stupňů. Na konto letošního nebývale horkého léta tedy přibudou další tropické dny.

"V našich klimatických podmínkách na úmorná vedra nejsme zvyklí. Organismus se jim sice umí přizpůsobit, ale obtížně. Pokud vezmeme klady a zápory horkého počasí, pak převažují zápory. Některým jedincům nynější vysoké teploty přesto svědčí a cítí se v nich jako ryba ve vodě. Ani oni by si ale jistě nepřáli, aby se tropy v Česku staly trvalým jevem," řekl Právu hlavní hygienik ČR doktor Michael Vít.

V horkém počasí se sice prohřejí klouby, ale většinou se špatně dýchá. Víc lidí z horka kolabuje pro úžeh nebo úpal a je mnohem víc srdečních příhod.

Vít také varoval před klimatizací nastavenou na příliš nízkou teplotu. Člověk když odejde z chladné kanceláře do rozpálených ulic, utrpí teplotní šok. Proto je lepší zůstat na chvíli v neklimatizované chodbě, napít se trochu vody a teprve pak vyjít do rozpálených ulic. Zapnutá klimatizace, při níž studený vzduch proudí přímo na člověka, vysušuje pokožku a může způsobit pálení očí.

Zatím žádná epidemie

Hlavní hygienik je spokojen s tím, že zatím v ČR přes tropické léto nevypukla žádná epidemie. "Pro špatný stav vody a velké rozšíření sinic v nich jsme museli uzavřít dvanáct koupacích oblastí. V dalších deseti je voda nevhodná ke koupání, protože u alergiků by mohla způsobit kožní problémy. A v pětadvaceti oblastech je kvalita vody kolísavá," informoval Vít.

Hygienici pravidelně sledují vodu ve 132 koupacích místech a téměř v 50 už museli zakročit.

Meteoroložka Dagmar Honsová z pražského Meteopresu zase upozorňuje na časté překračování limitu přízemního ozónu, zvláště ve velkých městech. Ten je pro zdraví člověka nesmírně škodlivý, způsobuje alergické a dýchací potíže. Jeho nejvyšší koncentrace je především u silnic, protože tento škodlivý ozón je způsoben automobilovou dopravou. Proto od kritických míst, kde auta stojí a mají zapnutý motor, což jsou ve městech křižovatky, je lepší se držet dál.

Tepleji než na Kanárech

V současné době je v České republice mnohem tepleji než například na Kanárských ostrovech, kde odpolední maxima dosahují jen 28 stupňů a obloha je polojasná.

"Pokud pojedeme do Středomoří, pak nás teď čekají odpolední maxima až 40 stupňů a u Baleárských ostrovů je teplota moře 28 stupňů. Kdybychom se chtěli ochladit, tak pouze v evropské části Ruska, kde dosahují odpolední teploty jen 18 stupňů. Naopak na severu Afriky, zejména v Tunisku a Egyptě, se odpolední maxima pohybují kolem 40 stupňů Celsia," sdělila Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám