Hlavní obsah

Rýsuje se vedení Sněmovny, spory jsou ale o výbory

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zatímco strany trojkoalice ODS, lidovců a zelených ve čtvrtek jednají o případném zvolení kandidáta ČSSD Lubomíra Zaorálka do čela Sněmovny, na obzoru se objevuje další potenciální jablko sváru. Tím je obsazení a vedení některých sněmovních výborů. Strany pravděpodobně zkříží kordy především nad dvěma klíčovými výbory - rozpočtovým a branným.

Článek

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve středu oznámil, že je připraven podat demisi dosluhující vlády už v pondělí, pokud z pátečního hlasování o šéfovi Sněmovny vzejde vítězně Zaorálek. To ale není jediná podmínka. Aby vláda podala demisi, musí skončit ustavující schůze Sněmovny, což znamená nejen zvolení vedení dolní komory, ale i obsazení sněmovních výborů.

"Vzhledem k tomu, že  v těchto otázkách doposud nebyla nalezena shoda všech politických stran, je ČSSD připravena ke konstruktivnímu a věcnému jednání s ostatními politickými stranami kdykoliv před páteční schůzí Sněmovny," stojí ve středečním prohlášení sociální demokracie.

Boj o rozpočtový výbor

Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek byl po čtvrtečním jednání grémia strany konkrétnější: "Je pro nás nepředstavitelné, aby ODS měla rozpočtový a branný výbor v případě, že bude mít premiéra nebo bude zastoupena ve vládě," uvedl Hašek.

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý na to ale namítá, že v uplynulém volebním období měla rozpočtový výbor právě vládní ČSSD spolu s lidovci. Podle Tlustého není důvod tento princip měnit.

Rozpočtový výbor Sněmovny je pro politiky klíčovým orgánem. V rámci řešení struktury státního rozpočtu mají jeho členové vliv například na daně, zaobírají se také zadlužením státu, měnovou politikou a dohlížejí na fungování České národní banky.

Pokud se vláda například rozhodne použít peníze k jiným účelům, než stanoví schválený rozpočet, musí se obrátit na rozpočtový výbor. V případě, že by síly v něm byly vyrovnané, mohla by opozice úspěšně blokovat záměry vlády. Sociální i občanští demokraté proto usilují o to, aby měli v rozpočtovém výboru většinu.  

Dostanou výbor pro obranu a bezpečnost komunisté?

Na složení rozpočtového výboru bude záležet, kdo obsadí vedoucí pozice v dalších sněmovních orgánech. Pokud ČSSD nebude ve vládě, vznáší nárok na výbor pro obranu a bezpečnost a zahraniční výbor.

Výboru pro obranu a bezpečnost v minulém volebním období předsedal Jan Vidím z ODS. Do hry o tento výbor by mohli vstoupit komunisté. Podle informací Práva existuje dohoda mezi Tlustým a šéfem KSČM Vojtěchem Filipem, na základě které by komunisté dostali dvě až tři předsednická křesla v poslaneckých výborech. [celá zpráva] Jedním z nich by přitom mohlo být právě křeslo předsedy výboru pro obranu a bezpečnost. KSČM dosud šéfovala pouze výboru petičnímu, který nepatří mezi silové.

Reklama

Související témata:

Související články

Tlustý se tajně sešel s Filipem

Ačkoli se ODS před volbami zaříkávala, že s komunisty vyjednávat po volbách v žádném případě nebude, zablokovaná politická situace ve Sněmovně ji přiměla...

Výběr článků

Načítám