Hlavní obsah

Zelení: Předčasných voleb se nebojíme

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Představitelé Strany zelených (SZ) se shodují na tom, že by předčasné volby měly být až posledním možným řešením. Pokud by ale voliči přece jen šli znovu k urnám, jsou zelení přesvědčeni, že by znovu usedli v poslaneckých lavicích.

Článek

Kandidátka na post ministryně školství Dana Kuchtová přiznala, že voliči SZ nejsou disciplinovaní a nemuseli by k volbám přijít, ale přesto si myslí, že by strana získala dobrý výsledek, protože "respektovala předvolební sliby".

"Myslím, že jsme se chovali konzistentně a že nás naši voliči opět zvolí," uvedla Kuchtová.

Z předčasných voleb si nedělá těžkou hlavu ani šéf zelených poslanců Ondřej Liška. "Předčasných voleb se nebojíme. Neudělali jsme žádnou vážnou chybu během vyjednávání a myslím si, že bychom do nich šli se zdviženou hlavou a sebevědomě," řekl Právu Liška. Preferoval by sice, kdyby se velké strany dohodly, ale ne za cenu vytvoření velké koalice či jakéhokoliv druhu opoziční smlouvy. "To by ohrozilo demokratickou kulturu v České republice mnohem více než předčasné volby," dodal.

Penc: ČSSD by se měla probrat

Podobný postoj zaujali i představitelé SZ v krajích. I pro ně by bylo lépe dosáhnout politické shody, pokud by to ale nešlo, šli by s klidem do předčasných voleb. "Myslím si, že bychom v předčasných volbách dopadli stejně nebo lépe, protože nám jde o konkrétní témata, a ne o politikaření," řekl Právu královéhradecký lídr zelené kandidátky Stanislav Penc. "Místo předčasných voleb bych preferoval, aby se ČSSD probrala a zjistila, že tu je ojedinělá možnost, jak se po 19 letech znovu zbavit komunistů z výkonu moci," dodal Penc.

Lídr kandidátky z Vysočiny Jiří Dědeček se poklesu hlasů pro SZ neobává, větší problém vídí v tom, že by lidé nemuseli k urnám znovu přijít v takovém počtu. "Východiskem by ale bylo, kdyby šéfové ČSSD, KSČM, ale i ODS prosazovali veřejný zájem, a ne svoje partikulární stranické zájmy," sdělil Právu Dědeček.

Podle Pavla Andrše, lídra kandidátky zelených z Olomoucka, by SZ v předčasných volbách preference neztratila. "Nebál bych se předčasných voleb, ale toho, že by v mezidobí do voleb byla snaha prosadit většinové prvky ve volebním zákoně a to by bylo pro nás nevýhodné," uvedl Právu Andrš.

Reklama

Výběr článků

Načítám