Hlavní obsah

Silniční zákon vláda zatím měnit nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejméně půl roku je prý třeba počkat na vyhodnocení dopadů silničního zákona. Podle ministra vnitra Františka Bublana se na tom ve středu dohodl kabinet Jiřího Paroubka. Bublan kabinetu předložil varianty, které by mohly zmírnit dopad bodového systému na řidiče. Na druhou stranu vláda vyslechla zprávu, že fungování zákona se odrazilo ve snížení počtu mrtvých, zraněných a nehod na silnicích.

Článek

Paroubek se přitom minulý týden nechal slyšet, že zákon by se měl zmírnit a že by dokonce měla být na přestupky amnestie. [celá zpráva] Ministrům dal za úkol vypracoval možnosti, jak by to šlo udělat.

Bublan předložil tři varianty zmírnění bodového systému. První z nich počítá se zvýšením počtu bodů pro jednoho řidiče ze 12 na 18. Další počítá s tím, že by některé přestupky byly ohodnocovány nižším počtem bodů, než zákon uvádí. Poslední možností je, že by policisté za některé nejméně závažné přestupky nemuseli body řidičům ubírat vůbec a stačil by postih pokutou.

To se týká například svícení na silnicích či jízdy v zakázaném pruhu. Kabinet jednal také o návrhu udělit řidičům přestupkovou amnestii, s nímž přišel premiér. Bublan tuto možnost nepovažuje za nejlepší. Byl by to podle něho průlom v přestupkové politice.

Vláda se podle Bublana většinově přiklonila k tomu nechat na posouzení zákona delší dobu. Za předlohou stojí její autor ministr dopravy Milan Šimonovský. Vláda podle Bublana vzala v úvahu také to, že zákon jako takový by bylo nevhodné nyní měnit a nechávat ho znovu projednávat Sněmovnou jako celek. V úvahu podle Bublana přichází změna pouze některých částí normy, a to až po delší době.

Skončí fronty kvůli výpisu trestů

Vláda ve středu také rozhodla, že od ledna příštího roku by měly úřady ve správním řízení samy žádat o výpisy z rejstříku trestů. Lidé tak zřejmě ušetří čas, když nebudou povinni pro výpis z rejstříku trestů chodit osobně. "Z hlediska výpočetní techniky je ministerstvo spravedlnosti připraveno tuto práci vykonávat," řekl po zasedání novinářům ministr spravedlnosti Pavel Němec.

K tomu, aby začal systém fungovat, bude třeba změnit řadu zákonů. Němec nevylučuje možnost, že některé resorty novely připravit za půl roku nestačí. Vše by ale mělo začít 1. lednem, takže úřady by měly první elektronické dotazy vyřizovat už v tento den.

Tabulková místa pro asistenty soudců

Vláda ve středu rovněž rozhodla o uvolnění tabulkových míst pro asistenty soudců od druhé poloviny roku 2006. Podle zákona schváleného na jaře mají na pomoc asistentů nárok nejen soudci nejvyšších soudů, ale i jejich řadoví kolegové. O žádosti soudce o pomocníka bude rozhodovat předseda soudu.

Vláda sice ve středu souhlasila, že navýší počet tabulkových míst pro zaměstnance soudů, peníze ze státního rozpočtu ale navíc neuvolní. Němec novinářům řekl, že ministerstvo spravedlnosti proto bude muset najít finance ve vlastních zdrojích. Nároky v letošním roce už podle něj nebudou nijak velké. S platy pro asistenty soudců budou však muset počítat politici při sestavování rozpočtu na příští rok.

Reklama

Související články

Silniční zákon chce měnit už i ČSSD

Jen dva dny platí nový silniční zákon, který obsahuje princip bodového systému, a už se nynější premiér Jiří Paroubek v Otázkách Václava Moravce v České...

Bodový systém přinesl rekordně málo obětí

Nejméně lidí od roku 1988 zemřelo o právě skončeném prvním prázdninovém víkendu na českých silnicích. Podle předběžných statistik, které v pondělí zveřejnilo...

Výběr článků

Načítám