Hlavní obsah

Jižní Čechy a Vysočinu sužovaly přívalové deště, popadaly stromy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto provádí svůj oblíbený kousek, do Česka se po vysokých teplotách opět ženou bouřky, silný nárazový vítr a krupobití. Před prudkými lijáky v jižních Čechách varovali meteorologové, podle nichž by mohlo napadnout až 70 milimetrů srážek. Podobná spoušť řádila ve středu večer i na Vysočině.

Článek

V Horní Plané na Českokrumlovsku napršelo za půl hodiny 40,4 milimetru srážek. Hasiči vyjížděli po celém kraji hlavně k popadaným stromům. Podle radarového odhadu mohlo na jihu Čech napršet 70 milimetrů srážek.

Kolem páté hodiny odpoledne již kvůli přírodní spoušti popadaly na mnoha místech jižních Čech stromy. Hasiči tak vyjížděli k likvidaci škod.

Stromy popadaly i na Vysočině

Silná bouře provázená větrem a prudkým deštěm odpoledne strhla na silnice Vysočiny desítky stromů a větví. Zasáhla především Jihlavsko a Pelhřimovsko, částečně i Havlíčkobrodsko.

Strom spadl v oblasti Okrouhlík u Jihlavy na chatu. V Polné na Jihlavsku větve poničily auto. Hasiči je odstraňovali také z telefonního a elektrického vedení. Voda v několika obcích ucpala kanalizaci, někde vnikla do garáží a sklepů. Nikdo ale podle dostupných informací nebyl zraněn.

Bouřky s prudkým větrem a deštěm se přehnaly i nad částí Středočeského kraje. Na Benešovsku blesk uhodil do stodoly a dřevěného štítu domu, škoda ale nebyla velká. V Kolíně vítr uvolnil část střechy čerpací stanice.

S postupující frontou budou hrozit i na jiných místech ČR silné bouřky spojené s přívalovými dešti, kroupami a rychlým nárazovým větrem.

Meteorologové varují, že se vlivem přeháněk mohou krátkodobě rozvodnit malé toky,  potoky a suchá koryta a zatopit sklepy, garáže, nízko položené byty či silnice.

Toto léto se počasí v Čechách proměnilo z prudkých veder do silných bouřek a přeháněk již několikrát.  

Reklama

Související témata:

Související články

Do Česka se ženou intenzivní bouřky

Zatímco dva volné dny, které si Češi užívali uprostřed tohoto týdne, přinesly jasnou oblohu a žhavé slunce, koncem týdne se o slovo hlásí bouřky doprovázené...

Výběr článků

Načítám