Hlavní obsah

Uplácející starosta Sznapka rezignuje

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroverzní starosta Českého Těšína Jindřich Sznapka prohlásil, že tento týden ve čtvrtek rezignuje ze svého postu. Rozhodl se totiž po pondělní po poradě se svým právníkem, že se proti 160tisícové pokutě od karvinského soudu za uplácení a zákazu působení v městském zastupitelstvu neodvolá.

Článek

"Jelikož jsem se dočetl, že se Bruk (státní zástupce) neodvolá, i jsem s ním o tom mluvil, tak se nebudu rovněž odvolávat," sdělil v pondělí Právu Sznapka. Tomu minulý týden karvinský okresní soud za podplácení vyměřil trestním příkazem kromě peněžitého trestu také zákaz pět let zastávat pozici v jakémkoliv městském zastupitelstvu.  

Pokud by se Sznapka proti tomuto trestnímu příkazu odvolal, mohl se při líčení u soudu veřejně hájit a starostou nadále zůstat. "Rozhodl jsem se, že ve čtvrtek rezignuji na post starosty a v pátek na post zastupitele," doplnil Sznapka, který po prosincovém obvinění z uplácení dlouhé měsíce odmítal odstoupit i přes nátlak obyvatel města a vedení ČSSD.

Sznapka prohlásil, že 160tisícovou pokutu soudu samozřejmě zaplatí. Pokud by ji neuhradil, hrozilo by mu čtyřměsíční vězení. "Můžu ji snad neuhradit? Myslím, že ji uhradím najednou," poznamenal.

Fakt, že se v tak závažném případě, kdy uplácel nejdůležitější představitel města, nekonal veřejný proces a soud rozhodl pouze od stolu, považují za zarážející členové občanského sdružení Těšínské zrcadlo. Trest je podle nich nízký. Starostu soud potrestal za to, že dal dvěma členkám sdružení Těšínské zrcadlo stotisícový úplatek, aby neorganizovaly obecní referendum proti privatizaci městského majetku, jehož část za více než deset miliónů korun získala i rodina starosty.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám