Hlavní obsah

Kasal neprošel, měl ale zřejmě všechny hlasy koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovecký místopředseda Jan Kasal v pátek ani ve druhé volbě nebyl zvolen do čela Sněmovny. Ve druhém kole druhé volby dostal 99 hlasů, 26 bylo proti. Nemocného poslance Miloše Pateru (ODS) vypároval Miloslav Vlček (ČSSD). Kasal byl jediným kandidátem.

Článek

Zatímco v prvním kole druhé volby pro Kasala nehlasovali všichni poslanci koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, ve druhém kole už zřejmě měl podporu všech koaličních poslanců. Ani to však nestačilo na jeho zvolení do čela Sněmovny.

Proti Kasalovi se postavilo 26 poslanců, což odpovídá počtu zákonodárců z KSČM. Hlasovací lístek ve druhém kole neodevzdalo 73 poslanců. Sociálních demokratů je ve Sněmovně 74, poslanec Vlček ale vypároval nemocného Pateru z ODS a hlasování se nezúčastnil.

Z toho vyplývá, že se ČSSD drží strategie, kterou uplatňovala už minulý týden. Také při první volbě si poslanci ČSSD vyzvedli lístky, aby zachovali kvórum, do urny je však nevhodili.

Místopředsedu KDU-ČSL Kasala navrhla trojkoalice jako dočasného předsedu Sněmovny, který by dolní komoru vedl jen do vyslovení důvěry vládě.

Další volba předsedy Sněmovny se musí uskutečnit do deseti dnů, poslanci se sejdou už za týden v pátek.

Reklama

Související témata:

Související články

Němcovou potopili i koaliční poslanci

Kandidátka ODS na předsedkyni Sněmovny Miroslava Němcová podle informací Práva neprošla ani ve druhém kole tajné volby. Stejně jako v prvním kole...

Test jednoty koalice selhal, ČSSD se raduje

Sněmovna je i po čtvrtku bez vedení. Koalici se nepodařilo prosadit do čela dolní komory její kandidátku Miroslavu Němcovou z ODS. Němcovou dokonce nepodpořili...

Výběr článků

Načítám