Hlavní obsah

Povodňové jezero nad Novosedly postupně mizí

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Na poloviční výšku ve čtvrtek klesla hladina povodňového jezera nad Novosedly na Břeclavsku. S klesající vodou začínají majitelé pozemků vyčíslovat škody. Strach ale obyvatele obce neopustil, časté opakování pohromy poznamenalo psychiku.

Článek

Starosta Novosedel František Trefilík (nezávislý) se lidem z obce nediví, druhá povodeň za čtvrt roku se musí nějak projevit. Obzvláště, když tentokráte byla voda ještě nebezpečnější a provizorní hráze, vytvořené při povodni před čtyřmi lety vydržely jen zásluhou značného úsilí pomocníků, kteří je opravovali a zvyšovali.

Zemědělci se bojí, že ze sklizně nic nebude

"Teď už je opravdu lépe, hladina jezera nad obcí klesla přibližně o polovinu. Je to proto, že se Rakušanům podařilo provizorně ucpat díru v jejich poškozené hrázi a my jsme zase hráz prokopali, aby mohla povodeň zpět do Dyje," uvedl starosta.

S poklesem vody začíná vyčíslování škod. Zemědělci si zoufají. Z obilí, které již brzy chtěli sklízet, asi nic nebude, podobně asi skončí kukuřice, brambory a další plodiny. Škody budou v řádu desítek miliónů korun.

Vlaky stále nejezdí

Do svého zatopeného revíru se vypravili i myslivci a nevrací se s dobrými zprávami. "Zatím se o tom nemluví, ale škody na zvěři budou značné. Myslivci naříkají, že voda zahubila množství zejména mladé zvěře. Ve vodě již viděli plavat množství utopených kusů," konstatoval starosta.

Potvrdil také, že železniční doprava z Novosedel do Hrušovan nad Jevišovkou stále stojí. Vlaky nahrazují autobusy. Podle železničářů z novosedelského nádraží je ale možné, že i tato mimořádnost brzy skončí.

V pátek prohlédne úsek, který byl čtyřiadvacet hodin zaplavený vodou, traťmistr a pokud nenajde závažné závady, vlaky se budou moci stejný den znovu rozjet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám