Hlavní obsah

Paroubek si demisi rozmyslel, podávat ji nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek změnil od pátku názor na podání demise. Celý minulý týden tvrdil, že je to od něj vstřícný krok vůči stávající koalici. Když v pátek prezident Václav Klaus oznámil, že ji nepřijme, trval na tom, že ji podá, ať už ji Klaus přijme či ne. V neděli v pořadu České televize otázky Václava Moravce názor změnil.

Článek

Právníci dali za pravdu Klausovi. [celá zpráva] Demisi totiž vláda podle Ústavy podává poté, co je zvoleno nové vedení Sněmovny. To však zatím není. V neděli pak už Paroubek tvrdil, že demisi tedy podávat nebude.

Jeho rozhodnutí ještě můžou zvrátit sami ministři. Pokud by trvali na tom, že má demisi podat, tak to prý udělá.

Zaorálek předsedou jen na chvíli

Paroubek také řekl, že ČSSD nyní navrhne do čela Sněmovny jejího bývalého předsedu Lubomíra Zaorálka, který v současné době jednání poslanců řídí. Ten v první volbě nebyl navržen. Byla v ní pouze Miroslava Němcová z ODS, která ale ve dvoukolové tajné volbě neuspěla.

Premiér chce ještě o jednu schůzku požádat Topolánka, aby se o podobě vedení Sněmovny dohodli. Předsedové obou stran se sešli v minulých týdnech celkem čtyřikrát, pokaždé se rozešli s tím, že nic nevyřešili. "Nevím, zda se se mnou bude chtít pan Topolánek sejít. Já mu zavolám," uvedl Paroubek.

Nevyloučil, že Zaorálek by případně mohl být v čele Sněmovny jen dočasně. "Pokud Jiří Paroubek bude premiérem, tak bychom funkci nabídli ODS, to je zřejmé," řekl premiér. Podle něj nelze vyloučit ani to, že se nyní zvolí Zaorálek a pak případně v nové volbě se šéfem Sněmovny stane on sám. To v případě, že by nebyl v čele vlády.

Paroubek sám s moderátorem

Předseda ODS Mirek Topolánek splnil, co v pátek slíbil a do otázek nepřišel. Jeho křeslo tak zůstalo prázdné. Hostem tak byl pouze Paroubek, s nímž měl původně Topolánek diskutovat.

"Je to jeho věc, možná že se mu zdá, že nemá co nového sdělit," komentoval to Paroubek.

Předseda ODS v pátek řekl, že ČSSD se chová destruktivně a jakoukoliv debatu považuje za zbytečnou. Vycházel ze čtvrtečního Paroubkova projevu, v němž odmítl jakoukoliv toleranci případné Topolánkově vládě.

Reklama

Související články

Právníci: prezident odmítá demisi oprávněně

Ačkoli ústava v mnohých ohledech vyvolává spory legislativců, v případě nepřijetí Paroubkovy demise se právníci shodují: "Je to správné rozhodnutí a prezident...

Výběr článků

Načítám