Hlavní obsah

Přes milión školáků si šel pro vysvědčení

Právo, Zdeňka La Sala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Těšení, ale i obavy vládly v pátek ráno na základních a středních školách. Na 916 575 žáků a 542 027 studentů si přišlo pro vysvědčení. Nejvíce nadšeni byli prvňáci.

Článek

Opojeni euforií, že už "to mají za sebou" a stylově oděni pro tuto příležitost pobíhali po chodbách základních škol deváťáci.

V pražské Základní škole v Legerově ulici v 1.A paní třídní učitelka Mária Urbanová ještě před samotným vysvědčením všechny děti potěšila písemným blahopřáním k jejich úspěšnému zakončení docházky v 1. třídě, kde stálo: "Už si přeci žáček, umíš číst a psát, v počítání není háček, proto budu blahopřát."

Pak ještě nejlepší z nich odměnila pochvalou a sladkostmi za výborné výsledky v učení, vzorné plnění povinností a kamarádské chování. Bonbóny dostali i nejlepší čtenáři a matematici.

Když už pak došlo na samotné vysvědčení, ujistila žáky, že nikdo nemusí mít strach - žádná trojka se nekoná, jsou tu jen jedničky a sem tam dvojka. "I dvojka je hezká známka, ve slovním hodnocení se jí říká chvalitebná, takže jí vlastně chválíme," vysvětlovala.

Není dvojka jako dvojka

Zatímco Ondřej, který měl jednu z češtiny, tvrdí, že je spokojený, Filip se tváří hrozně nešťastně a skoro nabírá do pláče. "Maminka mu prý řekla, že ho za jednu dvojku zabije", tlumočí za Filipa kamarád Ondřej. A sám Filip smutně říká: "Řekla, že když budu mít dvojku, nic mi nedá." Učitelka ho vzápětí uklidňuje, že to maminka určitě nemyslela tak vážně.

Terezka patří k nejlepším žákům, posbíral spoustu odměn a bonbónů, ale vůbec o tom nechce mluvit a na otázky jen přitakává hlavou že ano, nebo že ne. "Ona je taková už od začátku, je strašně tichá, potichu i čte. Ale je chytrá," ujímá se slova spolužák Šimon.

On sám je s vysvědčením taky spokojený, jak by ne, má samé jedničky. "Trochu jsem se bál, že dostanu dvojku z prvouky, ta mi moc nejde. Problém mi dělá rozdělení pečiva, nebo také mléčné výrobky - nějak si nemohu zapamatovat, že tam patří jogurt," popisuje své mezery.

Pomůže Linka bezpečí

Dětem, které letos nedopadly se svými známkami příliš dobře a mají obavy, jak na to budou jejich rodiče reagovat, jsou připraveni pomoci psychologové na Lince bezpečí 800 155 555. Ta je k dispozici nepřetržitě.

Co doporučují odborníci rodičům při špatném vysvědčení

:: zachovejte klid a nejdříve zvažte vlastní slova než začnete o vysvědčení mluvit

:: nezastrašujte děti výčitkami a hrozbami

:: známka je subjektivním hodnocením učitele a není jen vizitkou dítěte, ale také rodiče (svědčí o tom, jak svému dítěti v průběhu školního roku pomáháte a nakolik mu věnujete pozornost)

:: zamyslete se, co můžete v příštím školním roce udělat jinak, jak s dítětem lépe pracovat

Kromě ní pracuje Linka vzkaz domů 800 111 113, kam mohou zavolat děti, které se například kvůli vysvědčení bojí přijít domů a jsou na útěku. Pomoc tu najdou od 8 hodin do 22 hodin. Linka je určena nejen k předání vzkazu, ale pokud bude dítě souhlasit, mohou je odborníci z linky s rodiči telefonicky spojit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám