Hlavní obsah

Langer chce omluvu od moderátora Moravce

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda ODS Ivan Langer si v pondělí stěžoval řediteli České televize (ČT) a předsedovi Rady ČT na moderátora Václava Moravce. Langer od Moravce žádá omluvu za nedělní výrok, že umožnil zveřejnění tajné části tzv. Kubiceho zprávy. Moravec se o tom zmínil ve svých Otázkách v rozhovoru s odcházejícím předsedou Sněmovny Lubomírem Zaorálkem. Česká televize reagovala, že k omluvě nevidí důvod, protože informaci Moravec odzdrojoval. Objevila se předtím v několika médiích.

Článek

Langerovi vadí Moravcův výrok, že "obsah Kubiceho zprávy se dostal na veřejnost díky místopředsedovi Občanské demokratické strany, členovi jedné komise, komise NBÚ, Ivanu Langerovi". Lubomír Zaorálek na ta slova zpochybnil Langrovu bezpečnostní prověrku a jeho způsobilost k výkonu funkce ministra vnitra, do které s Langerem počítá předseda ODS Mirek Topolánek. [celá zpráva]

Podle mluvčího České televize Martina Krafla rozhodně není důvod se omlouvat. Například v ČTK se informace, že část zprávy unikla kvůli Langerovi, objevila už 29. května.

"Moderátor v nedělním pořadu několikrát zmínil skutečnost, že pokud je interpretace ČTK i dalších médií pravdivá, diskvalifikuje tento fakt Ivana Langera na pozici ministra vnitra a držitele bezpečnostní prověrky. Václav Moravec také citoval Jiřího Paroubka, kterého zdrojoval. Nešlo tedy o lež, ale o dostatečně ozdrojovaná fakta," uvedl Krafl.

Vedení televize se i přesto rozhodlo, že dá Langerovi dostatek prostoru ve vysílání se k celé záležitosti vyjádřit.

Langer: s Kubicem jsem se nescházel

Podle Langera je to nepodložené obvinění, kterému se navíc nemohl bránit, protože se debaty nezúčastnil. "Zároveň musím odmítnout lži, které se v médiích neustále objevují a které tvrdí, že jsem se opakovaně scházel s panem Kubicem. S ředitelem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Janem Kubicem jsem se sešel poprvé v životě až na Výboru pro obranu a bezpečnost při projednávání jeho zprávy," uvedl Langer v pondělním prohlášení.

Langer chce, aby se Václav Moravec na úvod příštího vydání Otázek omluvil. Navrhl mu i znění omluvy.

Reklama

Související články

Vyšetřovatel Kubice zatím zůstane ve funkci

Jan Kubice dál povede Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), a to i po svém pondělním vystoupení před branným výborem Sněmovny. Potvrdil...

Výběr článků

Načítám