Hlavní obsah

KSČM: Němcové ani hlas

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komunisté nepodpoří do funkce předsedy Sněmovny žádného kandidáta pravice, tedy ani Miroslavu Němcovou, o níž hovořil šéf ODS Mirek Topolánek.

Článek

Vedení KSČM v pátek nominovalo do vedení této komory opět svého předsedu Vojtěcha Filipa, který v uplynulém volebním období zastával post místopředsedy komory, ale nespecifikovalo, zda na post nejvyšší. "To jsme nerozhodovali, toto je otevřená otázka," prohlásil v neděli v ČT místopředseda KSČM Jiří Dolejš a člen stranického vyjednávacího týmu. Řekl, že je třeba hledat kandidáta do čela Sněmovny, který by získal "majoritu levice, popřípadě levice a zelených". Dolejš připustil, že by to mohl být soc. demokrat.

Dosluhující šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) nechtěl ve stejném pořadu říci, zda jeho strana navrhne předsedu Jiří Paroubka. "Považuji za absurdní takto o tom mluvit," řekl s tím, že nebudou mluvit o postech, dokud soc. dem. nebude mít možnost jednat o obsahu programu tvořící se vlády.  

Uvedl však, že soc. demokratům se místopředsedové ODS a lidovců Pavel Bém a Jan Kasal pokoušejí nabízet tuto nejvyšší funkci ve Sněmovně za toleranci vlády, což označil za "politickou korupci".

Další debatér v pořadu, předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) popřel, že by s ČSSD někdo obchodoval: "Nikdo vám ještě nic nenabídl. Nikdo s vámi na téma postu nejednal, a vy už hovoříte o obchodech."

Zájem o dva výbory

Komunistům, kteří jsou třetí nejsilnější stranou, se nelíbí, že by měli být vyšachováni z ustavování sněmovních orgánů. "Máme zájem o vedení kontrolního výboru a také petičního výboru. Ten by mohl obnovit podvýbor pro lidská práva," uvedl šéf klubu a člen vyjednávacího týmu Pavel Kováčik. "Nejde nám o posty, ale o poměrné zastoupení," poznamenal. Připomněl, že po předchozích volbách měla levice 111 mandátů, a přesto dva místopředsednické posty připadly občanským demokratům.

"Lidovci nyní mají jen polovinu mandátů než my a zelení ani třetinu, a chovají se, jako by vyhráli volby," uvedl Kováčik. ODS má 81 mandátů, ČSSD 74, komunisté 26, lidovci 13 a zelení šest.

Reklama

Výběr článků

Načítám