Hlavní obsah

Kvůli zatmění Slunce si lidé museli přivstat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obyvatelé České republiky měli v sobotu ráno možnost pozorovat částečné zatmění Slunce. Na hvězdárnách nebo pouze se speciálními brýlemi a černou fólií v ulicích viděli tři minuty před pátou hodinou Slunce již zastíněné Měsícem. Největší část kotouče, asi 85 procent, Měsíc zakrýval před půl šestou ranní. O hodinu později již Slunce svítilo v celé záři.

Článek

Hvězdárny pro dnešní ráno připravily speciální program. Návštěvníci mohli úkaz sledovat dalekohledy během odborného výkladu.

Nadšenci, kteří si první víkendový den přivstali, zprvu museli najít vhodné místo pro pozorování. "Chodili jsme po Vinohradech asi čtvrt hodiny, než jsme našli vhodnou ulici nedaleko žižkovského vysílače," řekl ČTK muž z Prahy 2.

Nový začátek nebo znamení katastrof

Pro kartářky a vědmy má dnešní úkaz na obloze zvláštní význam. Podle některých se zatměním Slunce přijdou katastrofy.

"Hlavně bude řádit Etna, a to dost výrazně," řekla Věra Šokalová z Frýdku-Místku. Řádění živlů však bude podle ní mít i jiné podoby. "Zemětřesení se dají očekávat v Číně, Japonsku a Turecku. V Čechách a na Moravě to budou hlavně velké poryvy větru, částečně vichřice, ale hlavně velká voda, míní vědma. "Nepůjde však o takové záplavy jako v poslední době. Ale severní Moravu a jižní Polsko to asi opět potká," dodala Šokalová.

"Zatmění slunce je pro lidi karmickou záležitostí. Znamená to, že by jim mohlo přinést zdravotní problémy i komplikace v jejich osobním životě. Provázet ho budou pravděpodobně katastrofy, jako třeba zemětřesení. Lidé by se z následků měli poučit. Dobrá zpráva je, že po zatmění se začíná nanovo. Katastrofy by se neměly opakovat, problémy ustoupí," soudí chomutovská kartářka Kamila.

Astronom Jiří Dušek z Hvězdárny a planetária Mikuláše Kopernika v Brně si ovšem myslí pravý opak. Zatmění Slunce na člověka v žádném případě nemá jakýkoli negativní vliv. "Kdo si v sobotu přispí, ani nezaznamená, že k němu došlo," tvrdí. Podle něj může mít spíš pozitivní účinek. "A to především díky estetickému zážitku, který lze jeho pozorováním prožít," říká Dušek.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve středu uvidíme Merkur

V květnu nás na obloze čeká řada zajímavých úkazů. Během jednoho měsíce budeme moci sledovat nejdříve přechod Merkuru přes Slunce, pak zatmění Měsíce a nakonec...

Merkur zakryje sluneční kotouč

Ke Slunci budou ve středu dopoledne za jasného počasí zamířeny všechny dalekohledy brněnské hvězdárny. Jak Právo informoval její pracovník Jiří Dušek, příčinou...

Merkur zastínil Slunce

Planeta Merkur 7. května mezi 07:16 a 12:27 přecházela přes horní část slunečního disku. Nastala tak jedna z mála příležitostí spatřit tuto planetu na vlastní...

Výběr článků

Načítám