Hlavní obsah

Ve středu uvidíme Merkur

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V květnu nás na obloze čeká řada zajímavých úkazů. Během jednoho měsíce budeme moci sledovat nejdříve přechod Merkuru přes Slunce, pak zatmění Měsíce a nakonec zatmění Slunce.

Foto: Táňa Pikartová

Plaveme prsa, akce Aliance žen s rakovinou prsu, která se koná v Praze a dalších českých městech 15. října, podpoří také plavkyně Bára Zapletalová.

Článek

"V jediném měsíci jsme všechny tři tyto úkazy mohli z našeho území pozorovat naposledy v listopadu 1789," řekl Právu v pátek Jakub Rozehnal ze Štěfánikovy hvězdárny v Praze na Petříně.

Uvedl, že nejbližší je přechod Merkuru přes Slunce. K tomu dojde ve středu 7. května v době mezi 7:16 a 12:27 hod.

"Zhruba třináctkrát za století se stane, že se Slunce, Merkur a Země dostanou do jedné přímky. Kotouček planety se nám pak promítá na Slunce a ze Země tedy uvidíme neosvětlenou polokouli Merkuru jako tmavý bod na slunečním disku. Na pozorování přechodu je třeba použít dalekohled, který musí být samozřejmě opatřen náležitým filtrem," uvedl Rozehnal.

Dodal, že při přechodu Merkuru přes sluneční disk se nám naskytne jedna z mála příležitostí spatřit tuto planetu na vlastní oči. Protože se Merkur nachází blízko Slunci, nikdy se od něj na obloze příliš nevzdaluje a výhodné podmínky k pozorování planety nastávají jen několikrát do roka.

Zatmění Měsíce začne 16. května ve čtyři ráno a skončí asi o osmdesát minut později.

Zatmění Slunce na konci května

K zatmění Slunce dojde 31. května. Z našeho území bude pozorovatelné pouze jako částečné. Ne tady úplné, jako tomu bylo v roce 1999.

"Zatmění Slunce jsou sice častější než zatmění Měsíce, ale vzhledem k tomu, že jejich úplná fáze je pozorovatelné jen z velice úzkého maximálně 270 km širokého pásu, jsou pro určité místo na Zemi vzácností. V daném místě lze totiž spatřit úplné zatmění v průměru jednou za 360 let," řekl Rozehnal

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám