Hlavní obsah

Paroubek: Klaus jedná ve prospěch ODS

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda vlády a ČSSD Jiří Paroubek si myslí, že Václav Klaus není nadstranický prezident. Paroubek to ve středu řekl, když se ho Právo ptalo na Klausovo vyjádření, v němž naznačil, že nebude od šéfa ODS Mirka Topolánka vyžadovat podpisy nejméně 101 poslanců pro jeho stovkovou koalici.

Článek

"Myslím si, že pan prezident se chová zhruba 14 dnů jako čestný předseda ODS a už mě to skoro nepřekvapuje. Začalo to jeho rozhovorem dva dny před volbami, kterým ovlivnil průběh voleb, kdy se na můj vrub vyjádřil, že hrozí zavedení režimu osobní moci a návrat před listopad 1989. Takže jen pokračuje v tom způsobu vedení vztahů s politickými stranami. Nechová se jako prezident, který by byl nadstranický," uvedl Paroubek.

Na otázku, co může být smyslem nově formulovaného Klausova postoje, Paroubek naznačil, že to může být pokus dosadit a držet ve Strakovce Topolánka, i kdyby nezískal ve Sněmovně s vládou ODS, lidovců a zelených důvěru: "Nevím, co tím sledují, ale velmi pravděpodobně tohle," řekl premiér. V případě demise staré vlády a jmenování nové (podmínkou je ustavení orgánů Sněmovny), by měla Topolánkova koalice 30 dní na žádost o důvěru dolní komory. V případě, že by ji nedostala, by byl v druhém pokusu Klausem pověřen jednáním o vládě další politik. Vláda v demisi a bez důvěry by zůstala v úřadu. Pro tyto postupy ústava neobsahuje žádné lhůty.

Šéf ČSSD se také diví, jak Topolánek přistupuje k vyjednávání s druhou nejsilnější stranou. Podle Paroubka byli oba předsedové naposledy v telefonickém kontaktu v neděli, "kdy pan Topolánek zrušil domluvenou schůzku". K Topolánkovu včerejšímu tvrzení, že se s Paroubkem setká "v nejbližší době", šéf ČSSD poznamenal: "Určitě se také potkáme, ale zatím nevím kdy."

Podle premiéra se žádné jednání s výjimkou asi 40 minut oficiálního jednání s ODS minulý pátek nevedlo. "Když někdo chce něco podpořit, tak musí jednat. A tohle jednání tady chybí. Nechci nikomu radit, ale předpokládám, že v tom druhém kole budu vyjednávat podporu vládě já, protože nečekám, že pan Topolánek bude úspěšný," dodal Paroubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám