Hlavní obsah

Meteorologové varují před vedrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu varoval před vysokými teplotami. Od středy až do soboty očekávají meteorologové vedro, které může zejména na západě Čech překonávat tropickou třicítku. Do Česka totiž bude v té době proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu.

Článek

Nenaplnily se tak předpovědi o čtvrtečním ochlazení, naopak až do soboty můžeme na území České republiky očekávat teploty mezi 27 a 31 stupni Celsia. Vyšší teploty se vyskytnou na západě. Varování ČHMÚ platí pro kraje Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Liberecký, Ústecký i pro Prahu.

Nadprůměrné teploty se očekávají i na ostatním území, ve čtvrtek a v pátek mezi 25 a 29 stupni, místy se teplota vyhoupne až ke 30 stupňům. Teplé počasí by mělo pokračovat i po víkendu.

Odborníci apelují na občany, aby nepodceňovali pitný režim a dostatečným přísunem tekutin předešli dehydrataci organismu. Doporučují se hlavně nealkoholické a neslazené nápoje bez kofeinu. Varují také před pobytem na přímém slunci v poledních hodinách.  

Podle zprávy ČHMÚ by lidé rozhodně neměli nechávat děti nebo zvířata ve stojících automobilech nebo v kočárcích. Také by měli "omezit tělesnou zátěž, která je spojena se ztrátou tekutin a se zvýšením vnitřní teploty," doporučuje ČHMÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám