Hlavní obsah

Fotbalová horečka propukla i na Staroměstském náměstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Fotbalové šílenství dorazilo i do České republiky. Podpořit české hochy na trávníku v Gelsenkirchenu přišli i lidé na Staroměstské náměstí, kde před obřími obrazovkami fotbalisty hnalo na zteč americké branky více než tisíc fanoušků v českých dresech.

Článek

Každému výstavnímu gólu v americké síti však aplaudovali lidé nejen v centru české metropole. Fotbalem žili v pondělí v Praze mnozí a nemuseli zdaleka být jen na historickém prostranství na Starém Městě, které se v poslední době stalo pro sledování sportovních událostí typickým místem. Zápas sledovali Češi v hospodách u piva, stejně jako zahraniční hosté v irské hospodě, kde běžel televizní přenos v angličtině.

"Je to tu opravdu nádhera," pochvaloval si na Staroměstském náměstí jeden z českých příznivců fotbalu s plechovkou piva v ruce. Mnozí další fanoušci českého týmu dorazili s obvyklou výbavou - s vlajkami v rukách a s trikolórou namalovanou na tvářích či na pažích.

Před obrazovkami fandilo také několik Nedvědů, Kollerů či Poborských - alespoň podle jmenovek na zádech českých dresů, které si fanoušci oblékli. Svůj tým však přišli povzbudit i Američané. Davem se v klidu procházel mladík s americkou vlajkou na obličeji, jiní v horku svlékli trika a na ramena si nechali napsat jména svých oblíbených amerických fotbalistů.

Nechyběli však ani turisté z dalších zemí zastoupených na šampionátu. Podle vlajek tak bylo možné poznat, kdo je z Kostariky a kdo z Austrálie.

Čechům poblahopřál i americký velvyslanec

Zhruba 150 Čechů a Američanů sledovalo zápas v rezidenci amerického velvyslance Williama Cabanisse. Českým fotbalistům fandili na zahradní párty i hokejoví reprezentanti Patrik Eliáš a Martin Havlát, kteří léta působí v severoamerické NHL.

Zápas na americké půdě si podle fandění vychutnali více Češi. Američanům tak mezi vítěznými výkřiky nezbývalo, než ve zdánlivém poklidu konzumovat hamburgery a sendviče. Velvyslanec hosty uctil pivem a kalifornským vínem. Po zápase uznal, že český tým byl lepší. "Čechům k vítězství gratuluji. Jsou dobří natolik, aby se dostali až do finále," řekl na adresu Brücknerova týmu. Podle něj si Češi vítězství zasloužili a Američané se musejí do dalších bojů zlepšit.

Reklama

Výběr článků

Načítám