Hlavní obsah

Pacientce ozařovali v Brně zdravou část těla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Lékaři brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny údajně ozařovali své pacientce Janě Motyčkové zdravou část těla. Žena chce nyní zdravotnické zařízení žalovat. Vedení nemocnice chybu uznalo, ošetřujícího lékaře potrestalo snížením platu a projevilo vůli ženě uhradit některé náklady spojené s léčbou. Uvedla to ve čtvrtek Česká televize.

Článek

Pacientka z Olešnice trpěla rakovinou prsu a lékaři jí ho museli odebrat. Po operaci jí pak začali v brněnské nemocnici ozařovat zdravou část těla. Žena je na to podle svých slov opakovaně upozorňovala, ale nebylo jí to nic platné. Celkem tak musela absolvovat 25 zákroků.

Lékaři začali pacientce ozařovat správnou část těla až po upozornění primářky z nemocnice, kde byla žena na operaci. Primář oddělení z nemocnice u sv. Anny ženě údajně řekl, že by měla brát ozařování zdravé části těla jako prevenci.

Podle lékařky, kterou ČT oslovila, to je ale nesmysl. Je také možné, že vysoká dávka ozáření může v budoucnu pacientce způsobit zdravotní problémy. Riziko může být spojené i s tím, že se oddálilo ozáření správné strany.

Žena nyní zvažuje žalobu a po nemocnici chce zaplatit alespoň náklady spojené s cestováním. Ředitel nemocnice Roman Kraus přiznal, že lékaři udělali chybu. "Samozřejmě všechny tyto náklady, které jí tím vznikly, uhradíme," řekl Kraus. Ošetřující lékař byl podle vedení nemocnice potrestán snížením platu.

Podobný případ by se už podle nemocnice opakovat neměl. Správnost ozařovaného místa bude kontrolovat několik lékařů. Potvrdit by ho měl před zákrokem i pacient, uvedla ČT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám