Hlavní obsah

Vláda bude muset spoléhat na opoziční absentéry

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyrovnaný poměr sil pravice a levice 100:100 ve Sněmovně může výrazně přibrzdit schvalování nových zákonů, na nichž nebude shoda obou táborů. Pokud by totiž jejich poslanci seděli v lavicích v plném počtu, pak jen těžko projde jakákoli z kontroverzních předloh.

Článek

Na to může doplatit především případná koaliční vláda Mirka Topolánka, neboť jejích sto hlasů jí nebude stačit na schválení reforem, které slíbila voličům. Spoléhá proto na absentéry z ČSSD a KSČM. Místopředseda ODS Ivan Langer však své kolegy varoval: "Na náhodu se hrát nedá. A vládnout takovým způsobem nejde."

Někteří členové ODS se také netají sázkou na pravicový Senát, který má právo zákony navrhovat a také vracet Sněmovně v pozměněné podobě. Levice by ve Sněmovně jejich návrhy musela přehlasovat, ale k tomu potřebných 101 hlasů soc. dem. a komunisté nemají.

Topolánek si je však vědom, že i prostor v Senátu má ODS omezený. "Pro schválení senátních změn je nutná prostá většina poslanců, ale v případě disciplíny soc. dem. a KSČM je to nemožné," řekl v úterý novinářům.

Sobotka slibuje: Žádné přílepky

Využití Senátu k předělávání legislativy se nezamlouvá jeho šéfovi Přemyslu Sobotkovi (ODS). Podle něj horní komora nechce dělat žádné "přílepky", tedy využívat zákony k zásahům do norem jiných. Ani prezident Václav Klaus neprojevil žádné nadšení nad tím, že by Senát měl zásadně měnit zákony, které mu Sněmovna postoupí.

"Když čtu některé fantazmagorické úvahy v novinách, že dolní komora udělá zákon o chovu drobného ptactva, Senát do toho vnese pozměňovací návrh na téma neziskových nemocnic, Sněmovna to nepřehlasuje a zákon bude schválen... velmi bych varoval před tím, abychom se pokoušeli tímto způsobem zneužívat normálnost našeho ústavního uspořádání," prohlásil Klaus.

Budou muset chodit do práce

Zástupci pravé i levé strany politického spektra připouštějí, že účast poslanců na hlasování bude hrát v novém volebním období velkou roli. Všichni přitom spoléhají na to, že se jejich poslanci budou chovat politicky zodpovědně a budou chodit do práce bez absencí. Nikomu se nechce sahat k nějakým tvrdým opatřením, jimiž by museli trestat ty nezodpovědné. "Bylo by to nedůstojné," soudí předseda klubu soc. dem. Michal Hašek.

V uplynulých letech se ve Sněmovně vžila praxe tzv. párování. Chybějící poslanec si domluvil se zástupcem opačného tábora, že po dobu, kdy nemůže být přítomen, nebude hlasovat ani on, aby se zachoval poměr sil. Do této zvyklosti ale tvrdě zasáhla ODS, když v rámci své tzv. nulové tolerance začala párování bojkotovat.

Přesto by jeho oprášení v opravdu vážných případech nemoci, zahraniční cesty či jiné nepředvídané události kluby neodmítaly ani teď. "Nechceme ho zavést jako systém, ale čas od času ho budou potřebovat obě strany," tvrdí Hašek. Lidovci o této možnosti podle svého místopředsedy Jana Kasala ještě nehovořili. "To je budoucnost," reagoval mávnutím ruky Langer.

Někdy do politických počtů zasahuje zranění či nemoc. V takových případech strany vozily své poslance k důležitým hlasováním třeba i na vozíku. Pamatuje si to například lidovec Cyril Svoboda. Ten po autohavárii letěl z nemocnice v Brně dokonce vrtulníkem. Pak byl převezen do sanitky a na vozíku až do sálu, kde se hlasovalo o přehlasování prezidentova veta k zákonu o DPH. Na vozíku byl i soc. dem. Radim Turek při volbě hlavy státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám